Skip to main content

Ημερίδα για τον «Προϋπολογισμό Πολιτών» στην Θεσσαλονίκη στις 22 Ιανουαρίου 2020

Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παρουσιασθεί ο «Προϋπολογισμός Πολιτών».

Την Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 17:30, διοργανώνει η έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κατερίνα Σαββαϊδου και το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Δίκαιο και Οικονομικά” του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Καθηγητής κ. Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Οικονομικά, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης και η κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα. Κατερίνα Σαββαΐδου,

Μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας “Διαφάνεια του Προϋπολογισμού” θα ακολουθήσει συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 με ομιλητές τον  Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕ και τ. Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτη Λιαργκόβα και τον καθηγητή Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  και κάτοχο της έδρας Jean Monnet “Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της Ε.Ε. & έλεγχος” Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Δημήτριο Σκιαδά.

Ο Προϋπολογισμός Πολιτών αποτελεί το ερευνητικό αποτέλεσμα της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», της οποίας επιστημονικά υπεύθυνη είναι η κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, και μέλη της είναι τελειόφοιτοι φοιτητές του ΔΠΜΣ “Δίκαιο και Οικονομικά”.

Ο προϋπολογισμός πολιτών αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς. Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι μια μη τεχνική παρουσίαση, είτε του σχεδίου του προϋπολογισμού, ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, με την οποία επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό οι επιλογές της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων και τη διάθεσή τους στους πολίτες, μέσω της πραγματοποίησης των δημοσίων δαπανών, και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατόν.

Στόχο της σύνταξης από την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και της δημοσίευσης του Προϋπολογισμού Πολιτών αποτελεί η βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού και η διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου αναφορικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2020.