Skip to main content

Δημοπρατήθηκε αρχείο του Μπέρναρντ Σω για την ισότητα των γυναικών

Στο αρχείο, υπήρχαν, επίσης, φωτογραφίες του δραματουργού με σχόλιά του στο πίσω μέρος, άλμπουμ με αποκόμματα εφημερίδων και συλλογή των θεατρικών του έργων. 

Αρχείο αλληλογραφίας μεταξύ του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω και του Αμερικανού δημοσιογράφου Τσαρλς Χέιντεν Τσερτς (1878-1956) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο περιλαμβάνει σημειώσεις συνεντεύξεων, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Bonham’s στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Τσερτς ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, στους οποίους ήθελε να δίνει συνεντεύξεις ο Μπέρναρντ Σω και με τον οποίο αλληλογραφούσε για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Αυτόγραφα και δακτυλογραφημένες επιστολές, υπομνήματα και καρτ ποστάλ με την υπογραφή «G. Bernard Shaw» ή «G.B.S.» προς τον δημοσιογράφο, ορισμένα με την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και απαντητικές επιστολές του Σω γραμμένες από τον ίδιο ή γραμματείς του συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο.

Οι σκέψεις του για τη μεταρρύθμιση του αλφαβήτου, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, τη χορτοφαγική του διατροφή, και την ισότητα των γυναικών, μαζί με πιο δύσκολα ζητήματα όπως η ευγονική και η μεταπολεμική διχοτόμηση της Παλαιστίνης είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρεται στις επιστολές.

Ήταν μπροστά από την εποχή του και πριν από έναν αιώνα ήταν υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των γυναικών: «Το δικαίωμα μιας γυναίκας στη μητρότητα δεν πρέπει να εξαρτάται από την απόκτηση συζύγου».

Στο αρχείο, υπήρχαν, επίσης, φωτογραφίες του δραματουργού με σχόλιά του στο πίσω μέρος, άλμπουμ με αποκόμματα εφημερίδων και συλλογή των θεατρικών του έργων.