Skip to main content

Σωτήρης Δούβρης: «…να αγαπάς πολύ και πραγματικά την υποκριτική…»

Το θεατρικό έργο «Trans-port» της Ειρήνης Δερμιτζάκη παρουσιάζεται στη Σκηνή Α τού Πολυχώρου Vault, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, έως τις 15 Ιουνίου [Μελενίκου 26, Βοτανικός].

Ένας νταλικέρης μεταφέρει παράνομα με το φορτηγό του, μια γυναίκα από τη Συρία, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι τρανς. Ένα road trip, ετεροχρονισμένης ενηλικίωσης, μέσα απ’ τα βιώματα των χαρακτήρων, τον πόλεμο, την προσφυγιά και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Τον νταλικέρη ερμηνεύει ο Σωτήρης Δούβρης· ο ηθοποιός και ιδρυτής του θεατρικού εργαστηρίου Καταπακτή   μίλησε μαζί μας.

Ασχολείστε πολλά χρόνια με την υποκριτική -ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά και με τη θεατρική εκπαίδευση. Ποιος χώρος σας αρέσει περισσότερο;

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω τι αγαπάω πιο πολύ. Μπορώ, όμως, να πω ότι αγαπάω και τα δύο γιατί, με διαφορετικό τρόπο, συμμετέχω στη διαδικασία σκέψης των ανθρώπων. Παίζοντας σε μια παράσταση ή σε μια σειρά, παρουσιάζω σε έναν θεατή ένα κομμάτι ζωής του ήρωα που σίγουρα έχει κάποια κοινά σημεία με τον θεατή. Του παρουσιάζω τις καταστάσεις που βιώνει, τις επιλογές που έκανε για να ανταπεξέλθει σε αυτές και τις συνέπειες αυτών των επιλογών. Αυτόματα, λοιπόν, ο θεατής μπαίνει σε διαδικασία ταύτισης με τον ήρωα και σκέψης για το πώς θα ενεργούσε ή έχει ενεργήσει σε αντίστοιχες καταστάσεις!

Από την άλλη, διδάσκοντας κάποιον υποκριτική, τον βοηθάω να “μπει στα παπούτσια” κάποιου άλλου, να τον καταλάβει και να αιτιολογήσει -και όχι, δικαιολογήσει- τη συμπεριφορά του. Αυτός που διδάσκεται υποκριτική, μαθαίνει να ψάχνει πίσω από τις ταμπέλες του “Καλός-Κακός”. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά στις μέρες μας…»

Η Καταπακτή είναι ένας χώρος τέχνης για ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Κάνετε και μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών. Ποιο είναι το πρόγραμμα που ακολουθούν οι επίδοξοι μαθητές;

«Νομίζω ότι το βασικό στοιχείο της προετοιμασίας μας είναι ότι είναι προσανατολισμένη στην πρακτική εκπαίδευση υποψηφίων, με σκοπό να επιτύχουν στις εξετάσεις τους και όχι να γίνουν ηθοποιοί από την προετοιμασία! Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι και η επιτροπή περιμένει να δει διαθεσιμότητα και γκάμα εκφραστικών μέσων από τους υποψηφίους και όχι έτοιμους ηθοποιούς με παγιωμένη τεχνική που πιθανότατα δεν θα ξέρει τι να τους κάνει μετά στη σχολή. Έτσι κι αλλιώς, το να προσπαθήσεις να κάνεις κάποιον ηθοποιό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο διαρκεί μια προετοιμασία είναι μάλλον αστείο.

Αυτό, όμως, που μπορείς και οφείλεις να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις να βρει τρόπο να δείξει όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς του μέσα από σωστά επιλεγμένους μονολόγους. Έτσι, φτάνοντας στην επιτροπή έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται  ώστε να τους πείσει ότι διαθέτει το κατάλληλο υλικό, τον χαρακτήρα και την όρεξη να μάθει. Η επιτροπή πείθεται ότι με την καθοδήγηση των δασκάλων του/της θα γίνει ένας πολύ καλός ηθοποιός που θα βγάλει ασπροπρόσωπη τη σχολή που θα τον/την επιλέξει για μαθητή της!»

Με αρκετά χρόνια εμπειρίας στη θεατρική εκπαίδευση, ποιες πιστεύετε είναι οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα άτομο για να κυνηγήσει το όνειρό του στον χώρο του πολιτισμού;

«Το σημαντικότερο είναι να αγαπάς πολύ και πραγματικά την υποκριτική. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν όλα. Αν έχεις πραγματική αγάπη, θα αντέξεις όλες τις δυσκολίες και θα βρεις τη θέση σου στον χώρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στην πορεία μπορεί να αλλάξουν λίγο τα όνειρά σου, να ακολουθήσουν λίγο διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που περίμενες. Πριν από 15 χρόνια που τελείωσα τη δραματική σχολή, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου το να διδάξω υποκριτική, πόσο μάλλον να διευθύνω το δικό μου εργαστήρι θεάτρου!»

Εκτός από τα μαθήματα υποκριτικής, σας βρίσκουμε και στη θεατρική σκηνή του Vault στην παράσταση «Trans-port» στον ρόλο ενός νταλικέρη· μιλήστε μας  για τον ρόλο. 

«Πρόκειται για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ρόλους στη θεατρική μου πορεία, μέχρι τώρα. Ο Θοδωρής είναι οδηγός νταλίκας, ο οποίος έχει πάρει χρήματα για να μεταφέρει παράνομα με τη νταλίκα του,  από την Ελλάδα στη Σουηδία, μια Σύρια πρόσφυγα τρανς γυναίκα. Μέσα από τα μάτια του, παρακολουθούμε όλα τα στερεότυπα που κουβαλάμε για το προσφυγικό θέμα αλλά και τη φυλομετάβαση. Βλέπουμε, όμως, και πόσο τα στερεότυπα αυτά δυσκολεύουν και στην αντίληψη που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο Θοδωρής είναι ένας άνθρωπος βαθιά ευαίσθητος που, όμως, καταπιέζει τις ευαισθησίες του λόγω του επαγγέλματος και της καταγωγής του. Ας σκεφτούμε λίγο πόσο ευαίσθητο φανταζόμαστε έναν άνθρωπο που είναι νταλικέρης από την Κρήτη…»

Τηλεοπτικά, σας απολαύσαμε, φέτος, στο πλευρό της Σμαράγδας Καρύδη στην τηλεοπτική σειρά IQ160. Υποδύεστε έναν υποστηρικτικό και καλό πατέρα. Έχετε κοινά στοιχεία με τον ρόλο; 

«Νομίζω πως ναι· μιας και είμαι πατέρας μιας πεντάχρονης μικρής! Θέλω να πιστεύω ότι είμαι αρκετά υποστηρικτικός και εγώ, τόσο στην κόρη μου όσο και στη σύζυγό μου. Όταν κάνεις οικογένεια και δεν έχεις άλλους ανθρώπους από το οικογενειακό σου περιβάλλον γύρω σου, έτσι ώστε να σε βοηθούν στην καθημερινότητά σου, δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς. Στη δική μας οικογένεια, ο ένας υποστηρίζει συνέχεια τον άλλο. Ακόμα και η μικρή έχει μπει σε αυτήν τη διαδικασία! Όταν τύχει για παράδειγμα ο μπαμπάς να πρέπει να δουλέψει στο σπίτι και η μαμά λείπει, θα κάτσει ήσυχα και σιωπηλά δίπλα μου ζωγραφίζοντας και θα κάνει υπομονή να τελειώσω πρώτα τη δουλειά μου και μετά να παίξουμε!»

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γεωργία Μπούρδα
Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Χορογραφίες / Κινησιολογία: Φένια Αποστόλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μαυρίδου
Trailer: ORKI Productions
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Άπαρσις
Κατασκευή σκηνικού: Ιωάννης Δαμίγος
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: VAULT theatre Plus
Ερμηνεύουν: Σωτήρης Δούβρης και Kassandra El Najjar