Skip to main content

Beatles: Κυκλοφορία «νέου» τραγουδιού μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη

Το «Now and Then» είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ως πιθανό τραγούδι για την επανένωση των Beatles το 1995, όταν κυκλοφόρησε η σειρά «Anthology» με σπάνιες ηχογραφήσεις.

Ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στη δημιουργία του «τελευταίου δίσκου των Beatles».

Ο κατάλογος με τα τραγούδια των Beatles θα μεγαλώσει κατά ένα ως το τέλος της χρονιάς με την κυκλοφορία ενός μισοτελειωμένου τραγουδιού που είχε ηχογραφήσει ο Τζον Λένον και ανέλαβε να συμπληρώσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο 80χρονος βραβευμένος Άγγλος τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, μιλώντας στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 την Τρίτη, εξήγησε: «Μόλις το τελειώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος». Αν και δεν αποκάλυψε το όνομα του τραγουδιού, αναμένεται να είναι μια σύνθεση του 1978 από τον Τζον που ονομάζεται Now and Then (Τώρα και Τότε).

Ο ΜακΚάρτνεϊ έλαβε το ντέμο από τη χήρα του Τζον, Γιόκο Ονο το 1994, και φημολογείται ότι πρόκειται για πολλά τραγούδια σε μια κασέτα με την ετικέτα “For Paul/ Για τον Πολ” που ο Λένον είχε φτιάξει πριν από το θάνατό του, το 1980.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε δουλειά για να ξεχωρίσει το πιάνο από τη φωνή. Μπορούν δηλαδή οι τεχνικοί να «εκπαιδεύσουν» το πρόγραμμα να ξεχωρίζει τα μουσικά όργανα από την ανθρώπινη φωνή. Αφού θα έχουν στα χέρια τους χωριστά όργανα και φωνές όλα είναι μετά πολύ εύκολα για τη «σύνθεση» του νέου κομματιού.

Το «Now and Then» είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ως πιθανό τραγούδι για την επανένωση των Beatles το 1995, όταν κυκλοφόρησε η σειρά «Anthology» με σπάνιες ηχογραφήσεις. Τα τρία τότε επιζώντα μέλη του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν δύο από τα τραγούδια από τις κασέτες του Lennon, το «Free As A Bird» και το «Real Love», το πρώτο νέο υλικό του συγκροτήματος μετά από 25 χρόνια.


Αν και προσπάθησαν να ηχογραφήσουν το «Now and Then», η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το τραγούδι είχε ρεφρέν, αλλά του έλειπαν σχεδόν εντελώς οι στίχοι. Στον Τζωρτζ Χάρισον δεν άρεσε καθόλου και το θεωρούσε «σκουπίδια».

Τώρα όμως που μπορούμε να διευθετήσουμε τα τεχνικά προβλήματα και με το παραπάνω, ακόμη και ο ίδιος ο ΜακΚάρτνεϊ έχει τις απορίες του σχετικά με τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική, επιλέγει όμως να κοιτά μπροστά: «Είναι λίγο τρομακτικό», λέει για το τραγούδι μαζί με τον Τζον Λένον, πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του στενού φίλου και συνεργάτη του. Δήλωσε όμως ότι «είναι το μέλλον, θα πρέπει να δούμε πού θα οδηγήσει».