Skip to main content

Νότης Μαυρουδής: Το Σάββατο η πολιτική κηδεία του

Η επιθυμία της οικογένειας για την αγορά μουσικών οργάνων.

Πανελλήνια συγκίνηση έχει σκορπίσει η είδηση  θανάτου του 77χρονου  μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Ο βραβευμένος καλλιτέχνης, με περισσότερο από μισό αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική μουσική, τραυματίστηκε θανάσιμα το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου  στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε πάει στην Κουκουράβα για διακοπές. Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, πιθανόν για να διορθώσει κάτι, αλλά έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε· έπεσε από ύψος τριών μέτρων πάνω σε πέτρα, και τραυματίστηκε θανάσιμα  στο κεφάλι.

Η σύζυγός του κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 8.45 μ.μ.· κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά δυστυχώς ήταν αργά. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο γιος του, Χάρης, η πολιτική κηδεία τού μουσικού θα γίνει στο κοιμητήριο Χαλανδρίου το ερχόμενο Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αποτέφρωσή του στη Ριτσώνα. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα για την αγορά μουσικών οργάνων για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του δήμου Χαλανδρίου.

Πληροφορούμενη την απώλεια του Νότη Μαυρουδή, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ξαφνικός, άδικος, τραγικός χαμός του Νότη Μαυρουδή μάς γεμίζει βαθιά θλίψη. Άρχισε την πορεία του μαθητεύοντας δίπλα στον σπουδαίο Δημήτρη Φάμπα και εξελίχθηκε σε διακεκριμένο, διεθνούς επιπέδου κλασικό κιθαρίστα, πριν ασχοληθεί με τη σύνθεση. Στις έξι δεκαετίες της ασταμάτητης δημιουργικής παρουσίας του στη μουσική ως δάσκαλος και αγαπητός δημιουργός, ο Νότης Μαυρουδής δίδαξε ευαισθησία και μας μετέφερε το πάθος του για τη μουσική, με την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε ως προσωπικότητα. Επίσης, υπήρξε ένας άνθρωπος με ενεργή δραστηριότητα στην κοινωνία, με άποψη, με θέσεις που υποστήριζε με συνέπεια, αλλά πάντοτε με ηρεμία.

Με το έργο του, ο Νότης Μαυρουδής μάς αφήνει μια πλούσια μουσική κληρονομιά, που τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικών μας σύγχρονων δημιουργών. Τα μελωδικά του τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση μεγάλων ποιητών, τραγουδισμένα με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών, θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν το σημαντικό του αποτύπωμα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του».

Με ένα συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον κορυφαίο συνθέτη. «Από το νέο κύμα ως σήμερα, η μουσική, το τραγούδι, η κιθάρα, το ήθος του Νότη Μαυρουδή μάς συνόδευε για δεκαετίες σε λύπες, χαρές και αγώνες» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Έδωσε στην ευαισθησία το βαθύτερο νόημά της και στην Αριστερά, στην οποία πάντα ανήκε, το δικό του χρώμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Άκρη δεν έχει ο ουρανός του. Έτσι θα τον θυμόμαστε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.