Skip to main content

Τιμούμε τη Μελίνα

Photo: melinamercourifoundation

30 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη - Δωρεάν είσοδος στα Μουσεία της χώρας

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος σε Μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού θα γίνεται με ελεύθερη είσοδο σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα Μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, στις κάτωθι ημερομηνίες:

6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή) και πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου.

Photo: melinamercourifoundation

Το Μουσείο Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) δεν ανήκει στα Μουσεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού), αλλά στη σχετική απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, που καθορίζει τις ημέρες ελεύθερης εισόδου για όλο το κοινό συμπεριλαμβάνεται και η 6 Μαρτίου. Ως εκ τούτου σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη, η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.

H ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Τιμούμε τη Μελίνα

«Κάθε εκατό χρόνια γεννιέται ένα πλάσμα που το λένε Μελίνα. Αλλά αν το σκεφθείτε η δική μας Μελίνα ήταν το τέλειο δείγμα γυναίκας που μπορούσε να μεγαλώσει και να ανθίσει σε κάθε εποχή, απαντώντας στον καθρέφτη του καιρού της.

Ήταν ωραία και άφοβη.

Ήταν αστή, μεγαλοαστή και ασύμβατη.

Ήταν γενναία για ό,τι πίστεψε πολύ και υποτακτική σε ό,τι αγάπησε πολύ.

Ήταν ερωτευμένη σε όλη της τη ζωή με τη ζωή κι έζησε σε μια ζωή εκατό ζωές και κάθε μια χωριστά», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Σήμερα, που συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τον θάνατό της, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη μνημονεύουν και τιμούν την υπέροχη Ελληνίδα, την πολιτικό που έβαλε τον Πολιτισμό στο κέντρο της πολιτικής της, την Υπουργό Πολιτισμού που ζήτησε, επιτακτικά και παγκόσμια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από τότε αυτή είναι η εθνική απαίτηση της Ελλάδας. Τα Γλυπτά πρέπει να αστράψουν στο ελληνικό φως.