Skip to main content

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε το Βραβείο Πολιτιστικής Συνεργασίας του πρίγκιπα Mohammed bin Salman

Το βραβείο προάγει τη δημιουργική πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε το Βραβείο Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το βραβείο αυτό, προάγει τη δημιουργική πολιτιστική συνεργασία και ενισχύει τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας, υποστηρίζοντας την πολιτιστική σύγκλιση και παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα των δύο χωρών στην ακαδημαϊκή, πολιτιστική, δημοσιογραφική, λογοτεχνική και καλλιτεχνική κοινότητα.

Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται η συμβολή Κινέζων και Σαουδαραβών ερευνητών, καλλιτεχνών, γλωσσολόγων και μεταφραστών, προσφέροντας μια επιχορήγηση σε κάθε νικητή, στηρίζοντας τους στην συνέχιση του πολύτιμου έργου τους. Επίσης, το πρόγραμμα ενισχύει τη συνεργασία και την κοινή δημιουργική παραγωγή καλλιτεχνικών έργων από τα δύο έθνη.

Έπειτα από την ανακοίνωση του βραβείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρίγκιπα Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud, Υπουργού Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, και του Gong Qihuang, Προέδρου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με στόχο να τονιστεί ο καθοριστικός ρόλος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στην προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, Prince Bader bin Abdullah bin Farhan Al Saud, δήλωσε: «Το Βραβείο Πολιτιστικής Συνεργασίας του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, αποτελεί τον θεμελιώδη πυλώνα για την οικοδόμηση πολιτιστικών γεφυρών και την ενίσχυση των διμερών δεσμών μεταξύ της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, μέσω των τεχνών, της λογοτεχνίας και της ακαδημαϊκής έρευνας. Με χαρά ανακοινώνω την έναρξη των βραβείων, τα οποία θα γιορτάσουν την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών μας και θα ανοίξουν το δρόμο για διαρκή συνεργασία, ενθαρρύνοντας τη βαθύτερη εκτίμηση και κατανόηση».

Πηγή έμπνευσης Πολιτιστικής Ανταλλαγής

Το βραβείο Πολιτιστικής Συνεργασίας του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, αποτελείται από τέσσερις κύριες κατηγορίες:

1.    Έρευνες και μελέτες σε πολιτιστικούς τομείς: Συμπεριλαμβάνονται ο πνευματικός, ο λογοτεχνικός, ο ιστορικός, ο καλλιτεχνικός τομέας και η κοινωνική έρευνα

2.    Καλλιτεχνικά και δημιουργικά έργα: Περιλαμβάνονται η λογοτεχνία, η ψηφιακή και μουσική τέχνη, οι ταινίες μικρού μήκους και η τεχνική ή επιστημονική δημιουργικότητα

3.    Μεταφράσεις στην αραβική και την κινεζική γλώσσα: Συμπεριλαμβάνονται έργα που προσδιορίζονται από τον ISBN στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και των τεχνών

4.    Πολιτιστική προσωπικότητα της χρονιάς: Απονέμεται σε δύο ιδιώτες και από τις δύο χώρες, που έχουν συμβάλλει με εξαιρετικό τρόπο στον πολιτισμό, με κριτήρια όπως η δημιουργικότητα, οι γνώσεις και η ηγεσία του

Επίσης, έχουν αποφασισθεί πρόσθετες κατηγορίες όπως Νέος ερευνητής, Νέος δημιουργός και Νέος μεταφραστής, ενθαρρύνοντας τους νέους της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας να συμμετάσχουν στην διαπολιτισμική επικοινωνία.

Οι υποψηφιότητες που γίνονται δεκτές προέρχονται από Σαουδάραβες και Κινέζους ιδιώτες, κυβερνητικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και μπορούν να υποβληθούν συμπληρώνοντας το έντυπο υποψηφιότητας που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του βραβείου.

Το Βραβείο Πολιτιστικής Συνεργασίας του πρίγκιπα Mohammed bin Salman θα απονέμεται σε μια ετήσια τελετή, όπου θα γιορτάζεται το κοινό πολιτιστικό ταλέντο των δύο εθνών και θα βραβεύονται οι νικητές σε κάθε κατηγορία.

Σχετικά με το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας:

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει μια μακρά ιστορία στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει την πολιτιστική οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και εμπλουτίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Έχοντας υπό την εποπτεία του 11 ειδικές επιτροπές για κάθε τομέα, το Υπουργείο ηγείται ενός πολιτιστικού μετασχηματισμού με στόχο την ανάπτυξη ενός πλούσιου οικοσυστήματος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, αξιοποιεί τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε τομέα και απελευθερώνει νέες και εμπνευσμένες μορφές έκφρασης.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για το Υπουργείο Πολιτισμού στα Social Media: X @MOCSaudi (Arabic); @MOCSaudi_En (English) | Instagram @mocsaudi