Skip to main content

Πέθανε ο Βρετανός ηθοποιός Τομ Γουίλκινσον

Πέθανε, σε ηλικία 75 ετών, ο ηθοποιός του Full Monty, Τομ Γουίλκινσον

O Βρετανός ηθοποιός ήταν γνωστός για τους ρόλους του σε διάσημες ταινίες όπως οι The Full Monty, Ερωτευμένος Σαίξπηρ και Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ.

Ο Γουίλκινσον είχε κερδίσει βραβείο Bafta για το The Full Monty του 1997 και επανέλαβε τον ρόλο του Gerald όταν μετά από 26 χρόνια η ταινία μεταφέρθηκε σε σειρά που προβλήθηκε σε streaming της Disney+.

Είχε έξι υποψηφιότητες για Bafta συνολικά καθώς και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τον Michael Clayton και το In The Bedroom.

Πέθανε στο σπίτι του δίπλα στη σύζυγό του και την οικογένειά του το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Με περισσότερες από 130 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές συμμετοχές συνολικά, ο Γουίλκινσον ήταν τόσο άνετος σε δράματα εποχής όπως το Λογική και Ευαισθησία του 1995 αλλά και σε ταινίες όπως το Rush Hour απέναντι από τον Τζάκι Τσαν το 1998 ή το RocknRolla του Γκάι Ρίτσι το 2008.

Κέρδισε επίσης ένα βραβείο Emmy υποδυόμενος τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν στη μίνι σειρά του 2008 και μια υποψηφιότητα για Emmy ως ο πατέρας του Τζον Κένεντι στην ταινία The Kennedys ενώ έπαιξε και τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον στη Selma του 2014 μεταξύ άλλων.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον ατζέντη του. «Με μεγάλη λύπη η οικογένεια του Τομ Γουίλκινσον ανακοινώνει ότι πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του στις 30 Δεκεμβρίου. Η σύζυγός του και η οικογένειά του ήταν μαζί του. Η οικογένεια ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή» κατέληξε η ανακοίνωση.

Γεννημένος στο Λιντς πριν μετακομίσει στον Καναδά και στη συνέχεια στην Κορνουάλη σε παιδική του ηλικία, ο Τομ Γουίλκινσον βρήκε την κλήση του σε ηλικία 18 ετών, όταν του ζητήθηκε να σκηνοθετήσει ένα έργο. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, άρχισα να κάνω κάτι που ήξερα να κάνω», είχε πει ο ίδιος.

Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Ράντα) πριν ακολουθήσει την πορεία προς το θέατρο και την τηλεόραση. Το 1986, πήρε τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στην οθόνη στη μίνι σειρά First Among Equals, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέφρι Άρτσερ. Μαζί του έπαιζε η Νταϊάνα Χάρντκαστλ με την οποία παντρεύτηκε το 1988 και απέκτησαν δύο κόρες, την Άλις και τη Μόλι.

Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε με την συμμετοχή του ως πρώην εργοδηγός εργοστασίου που ενώνεται με άλλους άνεργους συναδέλφους του στη διοργάνωση ενός στριπ σόου για το The Full Monty. Η ταινία αν και είχε χαμηλό budget αποδείχθηκε ότι ήταν η βρετανική ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις μέχρι τότε και εκτόξευσε την καριέρα του.

Απέσπασε μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς για το εγχώριο δράμα του Τοντ Φιλντ στις ΗΠΑ το 2001, In the Bedroom. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Κέρδισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ για δεύτερο ανδρικό ρόλο στο δικαστικό θρίλερ του Τόνι Γκίλροϊ το 2007, Michael Clayton, με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Πρωταγωνίστησε επίσης στις ταινίες Batman Begins, Ο πατριώτης, Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Valkyrie, The Lone Ranger και Denial.