Skip to main content

Ελληνικές διακρίσεις στο Σαράγεβο και το Λοκάρνο

Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Ο ελληνικός κινηματογράφος, οι παραγωγοί και οι δημιουργοί του αλλά και οι καλλιτεχνικοί συντελεστές του διακρίθηκαν στις δύο σημαντικές ευρωπαϊκές φεστιβαλικές διοργανώσεις, του Σαράγεβο και του Λοκάρνο, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ήταν παρόν και στις δύο, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του για την υποστήριξη των παραγωγών και των δημιουργών στην προσπάθειά τους για την προώθηση της ελληνικής ταινίας αλλά και για τη διασύνδεσή τους με τους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Στην Αγορά του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (11-18/8/2023) βραβεύτηκαν δύο ελληνικά projects, ενισχύοντας τη θέση τους στη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς χρηματοδότησης, αλλά και μελλοντικής διανομής. Σημειώνεται ότι η Αγορά του Φεστιβάλ αυτού στρέφεται σε ανερχόμενα ταλέντα κι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

Γαβριήλ Τζάφκα

Το κινηματογραφικό σχέδιο «Ωδή στη Χαρά», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γαβριήλ Τζάφκα, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Παραγωγή του ΕΚΚ, παρουσιάστηκε στο 21o Cinelink Industry Days αποσπώντας το Film Center Montenegro Cinelink Award. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γαβριήλ Τζάφκα, μετά το φιλόδοξο «Αγκάθι» (συμπαραγωγή Δανίας και Ελλάδας, 2017). Κεντρικό πρόσωπο στο σενάριό του είναι ένας Έλληνας του εξωτερικού, οποίος επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα -Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι- τη μητέρα του στο νησί της Τήνου. Η αέναη αυτή επανάληψη, κάποια στιγμή θα διακοπεί.

Το κινηματογραφικό σχέδιο ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη Θούλη», σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Καρπούζη, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Γραφή του ΕΚΚ, παρουσιάστηκε στο Talents Sarajevo Pack & Pitch αποσπώντας το βραβείο Cinelink Pack & Pitch. Το σχέδιο αυτό περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια μιας ερευνήτριας, παθιασμένης με την Ιστορία και τη Γεωγραφία, ν’ ανασυνθέσει το ταξίδι του αρχαίου Έλληνα ναυτικού Πυθέα από τη Μασσαλία προς τις θάλασσες του παγωμένου Βορρά και τη μυθική χώρα Θούλη.

Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές στο 76ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (2-12/8/2023) ήταν και η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας της Σοφίας Εξάρχου, «Animal», με την οποία άνοιξε το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Παραγωγοί της ταινίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, είναι η Μαρία Δρανδάκη και η Μαρία Κοντογιάννη.

Γιάννης Καρπούζης

Η ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου βραβεύθηκε από την κριτική επιτροπή, έχοντας ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια του διεθνούς κινηματογραφικού Τύπου. Η ηθοποιός ενσαρκώνει την επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ που εμφανίζονται σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο, εκεί που ορδές τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι και το «κέφι» δεν σταματά ποτέ. Το «Animal» ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της «Live

your myth in Greece» φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα…

Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που κερδίζει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου σε διεθνές Φεστιβάλ· η πρώτη ήταν το 2017 στο Σαν Σεμπαστιάν χάρη στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.