Skip to main content

Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών

Η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ εμπλουτίστηκε με καινούργια βιβλία συγγραφέων αφρικανικής καταγωγής

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) έχοντας ως στόχο την ενεργή συμβολή της, μέσω της λογοτεχνίας, στην κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει τη μαύρη λογοτεχνία.

Η ΕΒΕ ανέλαβε το έργο Εμείς, οι Αφροέλληνες: η μαύρη λογοτεχνία ως γέφυρα πολιτισμών, το οποίο βραβεύτηκε και συγχρηματοδοτείται από την υποτροφία «Hidden Stories Fund 2023» του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκονόμων (CELN).

Η Δανειστική Συλλογή της ΕΒΕ εμπλουτίστηκε με καινούργια βιβλία συγγραφέων αφρικανικής καταγωγής που κινούνται θεματικά γύρω από ζητήματα ενσωμάτωσης, αλλά και ρατσισμού στις χώρες υποδοχής. Η προβολή της συλλογής που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου γίνεται σε ειδικές βιβλιοθήκες προβολής (παιδική και ενηλίκων) στο ισόγειο της ΕΒΕ και συνοδεύεται από προωθητικό υλικό.

Σειρά podcast που προσκαλεί σε κριτικό διάλογο γύρω από θέματα ταυτότητας, εθνότητας και διαπολιτισμικής ανεκτικότητας είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι της ΕΒΕ στο Youtube και στο Spotify και θα μεταδίδονται μέχρι το τέλος Απριλίου στις φωλιές της Δανειστικής Συλλογής στο ισόγειο της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το έργο κορυφώνεται με την εκδήλωση «Η Μαύρη Λογοτεχνία ως γέφυρα Πολιτισμών. Λογοτεχνικές και μουσικές Συν-ομιλίες» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2024 στις 18:30 στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ. Η αφιερωματική βραδιά θα περιλαμβάνει ένα πάνελ ομιλητών αποτελούμενο από την κ. Κατερίνα Σχινά, κριτικό λογοτεχνίας και διακεκριμένη μεταφράστρια βιβλίων μαύρης λογοτεχνίας, την κ. Ιωάννα Ηλιάδη, μεταφράστρια βραβευμένων μαύρης λογοτεχνίας και τον κ. Μενέλαο Καραμαγγιώλη, σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο. Τη βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι Yinka & Alex Dermanis acoustic set με τη συμμετοχή της Anna Paspati.