Skip to main content

Μια νέα «Περιπέτεια» πλανιέται στην πόλη…

Η «Περιπέτεια» είναι το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών, που απευθύνεται στα παιδιά με ωριμότητα. Δεν έχει και ούτε σκοπεύει να αποκτήσει ύφος διδακτισμού, που απωθεί μικρούς και μεγάλους.

Βιβλίο, θέατρο, μουσική, μουσεία, εικαστικά, περιβάλλον, αθλητισμός, παιχνίδια, σειρές και ταινίες, διατροφή και υγεία. Μια νέα «Περιπέτεια» πλανιέται στην πόλη…

Η «Περιπέτεια» είναι το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών, που απευθύνεται στα παιδιά με ωριμότητα. Δεν έχει και ούτε σκοπεύει να αποκτήσει ύφος διδακτισμού, που απωθεί μικρούς και μεγάλους.

Στόχος είναι η «Περιπέτεια» να φτάσει όπου υπάρχουν παιδιά και να τους δώσουμε τα ερεθίσματα για να ξεκινήσουν τη δική τους περιπέτεια στη γνώση και γιατί όχι, να δημιουργήσουν τα δικά τους έντυπα στο πλαίσιο της παιδικής τους κοινότητας.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφορεί με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αιγίδα και τη συνεργασία του Ελληνικoύ Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματείο πολιτιστικό εθελοντικό μη κερδοσκοπικό.

«Λένε ότι για να μιλήσεις σε ένα παιδί, πρέπει να ‘’μικρύνεις’’ την ηλικία σου. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Πολλές φορές τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από εμάς τους ενήλικες. Η ιδέα της Περιπέτειας γεννήθηκε από τη δική μου προσωπική ανάγκη ως παιδί να έχω απαντήσεις για πράγματα τα οποία οι ενήλικες θεωρούσαν ότι ήμουν μικρή για να τα γνωρίζω. Από την πραγματική ιστορία ενός προσώπου στη ζωή του οποίου βασίζεται ένα κινούμενο σχέδιο μέχρι και τα πιο απλά ζητήματα.

Απ’ την άλλη, η κόρη του κ. Λάμπρου Ντόβα, του ειδικού παθολόγου που με παρακολουθούσε όταν νόσησα με την Covid – 19, μου θύμισε αυτή την αγάπη που είχα και έχω για τη γνώση. Η δική μου περιπέτεια με τη γραφή και τη δημοσιογραφία, ξεκίνησε όταν ήμουν 10 ετών, παίρνοντας μία συνέντευξη από τη νονά της μητέρας μου στην Καισαριανή και αφορούσε την ιστορία της πόλης μου. Αντιλαμβάνεστε το πόσο όμορφο είναι είκοσι χρόνια αργότερα αυτή η ιστορία να σε έχει οδηγήσει στο επάγγελμα που έχεις επιλέξει να ακολουθήσεις. Η ιδέα αυτή άρεσε και στη Βασιλική Γώγου, με την οποία έχουμε ιδρύσει την Blue Rosebud Productions AMKE και με τη βοήθεια εκλεκτών φίλων και επαγγελματιών του χώρου, έγινε πραγματικότητα.

Η Περιπέτεια είναι το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό που απευθύνεται στα παιδιά με ειλικρίνεια και την ωριμότητα που τους αρμόζει. Έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό στον τομέα της φιλαναγνωσίας, των γραμμάτων και των τεχνών. Στόχος μας είναι το περιοδικό μας να φτάσει όπου υπάρχουν παιδιά. Να καταφέρουμε να επισκεφτούμε σχολεία και παιδικές κοινότητες, όπως ορφανοτροφεία, φυλακές ανηλίκων και άλλες δομές όπου κατοικούν παιδιά και να διοργανώσουμε αφιλοκερδώς εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους.»

Ράνια Παπαδοπούλου

Στο τεύχος της Περιπέτειας που κυκλοφορεί:

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μιλά για τα παιδικά του χρόνια και η 13χρονη Έβελιν Στεφανάκη ζωγραφίζει την ειρήνη και την ελευθερία. Το έργο της κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού. Ο 15χρονος Ορφέας Παπακωνσταντίνου αφηγείται το ταξίδι του στη γραφή, η Αγγελική Δαρλάση μάς συστήνει το αγόρι στο θεωρείο και ο Τάκης Τζαμαργιάς μάς προσκαλεί στον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη. Το ΙΒΒΥ μάς προτείνει τα βραβευμένα του βιβλία και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει για την Αγγελική Βαρελλά.

Η Νέλλη Σταύρου και η Στέργια Κάββαλου μάς προσκαλούν σε νέες βιβλιοπεριπέτειες και ο Αλέξης Γούδας έχει ετοιμάσει για όλους παιχνιδόλεξα. Ο Στέλιος Κερασίδης κάθεται στο πιάνο του και γράφει νέες μελωδίες, η Βασιλική Γώγου μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε τη δική μας φωλιά και ο Γεράσιμος Σεραφειμίδης προτείνει σειρές και ταινίες. Παράλληλα, με αφορμή το «Λογοτεχνικό έτος 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», διαβάζουμε το κείμενο «Το παιδί και η ποίηση», που πλαισιώνεται από έργα με πενάκι του ίδιου του συγγραφέα. Οι καραγκιοζοπαίκτες Άθως Δανέλλης, Σωκράτης Κοτσορές και ο 15χρονος Νικόλας Τσούρτης μάς διηγούνται την ιστορία τους στο Θέατρο Σκιών.

Ο Γιώργος Ψάχος περιηγείται στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστας Κοτσανάς. Η Άντα Κουγιά συστήνει ωραίες λιχουδιές, και μαζί με τον Γιάννη Ζέρβα και τη Νέλλη Σταύρου επιμελούνται τη θεατρική ατζέντα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Έρρικα Πρεζεράκου και η Κατερίνα Στεφανίδη μιλούν για τον αθλητισμό ως επιλογή ζωής. Ο Δημήτρης Παππάς δίνει τα βήματα για νέες περιπέτειες στη γνώση. Ο Αντώνης Τσαπατάκης μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου και η Ράνια Παπαδοπούλου με τους φίλους της, μάς αποκαλύπτουν τι σημαίνει να είσαι ένα «μεγάλο παιδί» σαν όλα τα παιδιά της γης.

Πληροφορίες – παραγγελίες τευχών:

www.peripeteiamag.gr – e-mail: [email protected]