Skip to main content

Ασταμάτητο μακελειό σε στιλ Ταραντίνο

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Πιερ Λεμέτρ, «Φίδι με κεφαλαία», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της Κλαιρ Νενέ.

«Η Ματίλντ κάνει πάντα διάνα, καθαρές δουλειές, χωρίς λάθη. Απόψε ήταν μια εξαίρεση. Ένα καπρίτσιο. Φυσικά, θα μπορούσε να τραβήξει από μεγαλύτερη απόσταση, να προκαλέσει μικρότερες ζημιές και να ρίξει μόνο μία σφαίρα. Δεν ξέρω τι μ’ έπιασε, αυτό είν’ όλο. Έτσι θα πει άμα τη ρωτήσουν. Άλλωστε δεν έχει σημασία, το βασικό είναι ότι ο τύπος είναι νεκρός, σωστά; Άμα το καλοσκεφτείς, είναι μάλιστα θετικό! Οι έρευνες της αστυνομίας θα πάρουν λάθος δρόμο, οι υποψίες θα στραφούν αλλού, έτσι προστατεύουμε τον πελάτη! Αυτό θα πει!».

Η Ματίλντ Περέν είναι εξήντα τριών ετών, χήρα γιατρού, παρασημοφορημένη ηρωίδα της Αντίστασης και ζει με τον σκύλο της ράτσας Δαλματίας σε ένα μικρό σπίτι κοντά στο Παρίσι. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι μια δολοφόνος κρύβεται πίσω από αυτή την κομψή, περιποιημένη και ελαφρώς υπέρβαρη γυναίκα.

«…όσο περισσότερο γερνάει η Ματίλντ, τόσο η ηλικία της αποτελεί την ιδανική κάλυψη. Τώρα που έχει γίνει χοντρή κι αργοκίνητη, με μειωμένη όραση, που ιδρώνει με τις πρώτες ζέστες, που οδηγεί με το πρόσωπο στα πενήντα εκατοστά από το παρμπρίζ, τώρα μοιάζει με οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ αυτό που είναι πραγματικά. Υπεράνω πάσης υποψίας. Μέχρι πρόσφατα».    

Ανελέητη, ακριβής, εκπαιδευμένη από την πρώιμη νεότητά της, η Ματίλντ εκτελούσε εν ψυχρώ όλα τα καθήκοντα που της ανέθετε ο ανώτερός της. Αλλά στην πραγματικότητα κάτι δεν πάει καλά εδώ και καιρό. Η Ματίλντ επιδίδεται σε άσκοπη σκληρότητα για να φέρει εις πέρας τις αποστολές της. Και αρχίζει πραγματικά να τα χάνει: ξεχνάει να ξεφορτωθεί το όπλο, μπερδεύει τον στόχο, είναι πεπεισμένη ότι ο γείτονάς της έχει αποκεφαλίσει τον σκύλο της…

Εν τω μεταξύ ο επιθεωρητής Βασίλιεφ ερευνά τις δολοφονίες και πρέπει να εντοπίσει το συντομότερο δυνατόν το «μεγάλο φίδι», τον μυστηριώδη δολοφόνο που χτυπάει με αγριότητα και χωρίς προφανή λογική.

Σε αυτό το απολαυστικό μακελειό σε στιλ Ταραντίνο, ο Λεμέτρ χρησιμοποιεί με μαεστρία την καυστική του πένα δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό με το λαμπρό και ανελέητο πνεύμα του. Αιχμηροί διάλογοι, εκπληκτικά πορτρέτα, πλοκή που δεν δείχνει κανένα έλεος· γνήσιος Πιερ Λεμέτρ.