Skip to main content

«Where flowers are singing»: Ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βασιλικής Κούκου, με τίτλο «Where flowers are singing», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, σε επιμέλεια της Αγγελικής Μπάρα.

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

«Εικόνες από πλάσματα, φυτά, μαγικά φίλτρα, τοτέμ και αδιευκρίνιστης ταυτότητας φιγούρες παρμένες από τη σφαίρα της ψευδαίσθησης, της μυθολογίας και του παραμυθιού, διαρρέουν στον χώρο. Στη δουλειά της Κούκου συνδιαλέγονται οι ποιητικοί ρυθμοί των χρωμάτων με τον παιδικό αυθορμητισμό, ζωντανεύοντας πολλαπλές αφηγήσεις ξεκάθαρες ή περίπλοκες που αναμειγνύονται με προσωπικές εμπειρίες. Η καλλιτέχνης μεταφέρει προσωπικές σκέψεις και ζεστές αναμνήσεις μέσα από φόρμες ευκίνητες, αέρινες και ελαστικές καθοδηγούμενες από χρωματιστές αντηχήσεις αισθήσεων.

Η πρακτική της Κούκου βασίζεται στην επέκταση του μαγικού κόσμου της τέχνης στην καθημερινή ζωή, αλλά και αντιστρόφως. Υβριδικές ζωγραφικές συνθέσεις πολλαπλών διαστάσεων και υλικών ενορχηστρώνουν έναν υφολογικό διάλογο μεταξύ του χρώματος και της χειρονομίας. Μέσα από μια οικοφεμινιστική προσέγγιση, η Κούκου παρουσιάζει έναν κόσμο, όπου η ύπαρξη είναι άφθαρτη, ερμηνεύοντας τη ζωή μέσα από τα στάδια της αυτό-δημιουργίας της φύσης. Τα διαχρονικά σύμβολα της ζωγραφικής της Κούκου, πρωταγωνιστούν ως βασικοί πυλώνες της εύρυθμης λειτουργίας ενός σύμπαντος, χωρίς διακρίσεις ή ιεραρχίες, όπου κυριαρχεί η συνεργασία έναντι της ατομικής δράσης.

Πραγματικά φυτά, από το Polyamorous, συνδιαλέγονται με υπερρεαλιστικά λουλούδια, ρίζες, κεραμικά φίλτρα και τρισδιάστατης μορφής πλάσματα από ύφασμα, μεταμορφώνοντας τον χώρο της γκαλερί σε μια πολύχρωμη όαση».

Επιμέλεια: Αγγελική Μπάρα

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Βασιλική Κούκου (γ. 1996) αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (BA & Integrated Master, Ζωγραφική). Το 2019 βραβεύτηκε με το Rosa’s Luxemburg Foundation Award, στην Ελλάδα και στο Βερολίνο και το 2020 κέρδισε το δεύτερο βραβείο «Gre-Taste: The taste of Greece» από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Το 2017 ήταν performer για την Documenta 14 και το 2020 επιμελήθηκε και ερμήνευσε το «A Metamorphosis performance?» για το project Performance Rooms Kappatos, St. George Lycabettus Hotel. Έργα της έχουν προβληθεί σε μουσεία και ιδρύματα όπως, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο και άλλα. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις όπως, “Resilient by Nature”, Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2023), «Open-Ended», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2022), «Αδράνεια ΙΙ», Ξενοδοχείο Μπάγκειον (2022), «Volcan of Santorini Project», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2021), «Learn To Swim», Γκαλερί Ζουμπουλάκη(2021), «Art on Boards | The Skate Project», Γκαλερί Ζουμπουλάκη (2021), «The Empty Gallery», Shrine Gallery, Νέα Υόρκη (2021), «Counting Approximately 1,5M», a.antonopoulou.art gallery (2020), Μέγαρο Μαξίμου (2019-2020) , «Rooms Contemporary Art Exhibition», Γκαλερί Καππάτος (2019), «Τα Νέα Ρούχα της Ρόζας» Εικαστικός Κύκλος Δ.Λ. (2019) και άλλες. Στο έργο της χρησιμοποιεί την αφαίρεση και τη σουρεαλιστική αναπαράσταση για να επικαλεστεί την αίσθηση του μυθικού και του μαγικού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα.

Διάρκεια  έκθεσης: 25 Απριλίου – 25 Μαΐου 2024

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00

Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά