Skip to main content

Έπη Νικολακοπούλου: «…η Ελλάδα είναι φως, τα έργα μου είναι φως…»

Η γνωστή εικαστικός Έπη Νικολακοπούλου παρουσιάζει, έως τις 30 Νοεμβρίου, την ατομική έκθεσή της «Εσωτερικός Θρίαμβος», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [Πειραιώς 206,  Ταύρος]

Η γεννημένη στην Αθήνα -και με καταγωγή από την Ύδρα και την Ιρλανδία- ζωγράφος και γλύπτρια,   ξεχωρίζει, επίσης, για την κοινωνική της προσφορά και συμμετοχή. Μίλησε μαζί μας.

«Εσωτερικός θρίαμβος» ο τίτλος της έκθεσής σας· πώς μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει την έννοια του θριάμβου και ως καλλιτέχνης να την αποδώσει;

«Όταν ο άνθρωπος μπορέσει να λύσει προβλήματα εσωτερικά που προκαλούν την εσωστρέφεια και τα ξεπεράσει χωρίς τη βοήθεια ειδικών, έχει κάνει το πρώτο βήμα προς την εξωστρέφεια. Εκεί τον περιμένει ο εσωτερικός θρίαμβος και ο καλλιτέχνης να τον αποδώσει».

Η έκθεσή σας παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Για ποιους λόγους επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο;

«Δεν τον επέλεξα αλλά με επέλεξαν· και το αποδέχτηκα αμέσως με μεγάλο ενθουσιασμό, γιατί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους που διαθέτει η χώρα μας».

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει μόνο καινούρια σας έργα;

«Όταν αποφασίσω να εκθέσω έργα μου, έχω πάντα κάτι καινούριο να πω. Για παράδειγμα, από πολύ νωρίς αισθάνθηκα την επερχόμενη καταστροφή που μπορεί να συμβεί στον πλανήτη μας -απειλώντας ο άνθρωπος, με τις ενέργειες του, τα ζώα (ενότητα έργων μου -αιλουροειδή). Μπορεί να υπάρχουν, λοιπόν, έργα μου παλαιότερων ενοτήτων μου στην έκθεση αυτή αλλά είναι πάντα επίκαιρα αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις της καταστροφής του πλανήτη, με τον κίνδυνο να έχει καταστεί η γη τόπος ακατοίκητος για τον άνθρωπο σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Στην είσοδο του Ιδρύματος εκτίθεται η εντυπωσιακή σας πυραμίδα. Ποια ήταν η αφορμή και πόσο δύσκολη ήταν η δημιουργία της;

«Θέλω να σημειώσω ότι η πυραμίδα μου δεν αναφέρεται στις πυραμίδες της Αιγύπτου αλλά παραπέμπει στη φυσική κορυφή του Ταϋγέτου σε σχήμα πυραμίδας, όπου υπήρχε ο λατρευτικός βωμός του Ηλίου και σήμερα το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο που χρειάστηκαν έξι μήνες για την ολοκλήρωσή του. Έχει ύψος 2,25μ., αποτελείται από 4 επιζωγραφισμένα σε χρυσό 22 καρατίων πλέξιγκλας και 13 κομμάτια που υποστηρίζουν την πυραμίδα έτσι ώστε να εμφανίζεται ανοιχτή από τις 4 πλευρές της και να μη στηρίζεται στη βάση της, ενώ από τη βάση της και τις 4 ανοιχτές πλευρές της εμφανίζονται φώτα led ποικίλων χρωμάτων».

Αναφέρετε  χρώματα, φώτα, αλλά και υλικά που δεν τα συναντάμε εύκολα στα εικαστικά. Γιατί τα χρησιμοποιείτε;

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο σε ένα έργο Τέχνης να μη μπορώ να χρησιμοποιήσω τις δυνατότητες που μου δίνει η σύγχρονη επιστήμη. Παράλληλα, σας τονίζω ότι θέλω φως, περισσότερο φως».

Epi Nikolakopoulou_2008_120x140
2023 © Photography Boris Kirpotin, September 2023, Greece
[email protected]

Στα καινούρια σας έργα χρησιμοποιείτε ανάλογα υλικά. Μιλήστε  μας για αυτά.

«Είναι το πιο σημαντικό μέρος της έκθεσης που αναφέρονται στον τίτλο της, “Εσωτερικός θρίαμβος”, γιατί όπως σημειώνω η ίδια για αυτά τα έργα μου: “Κάποια, πολύ κοντά με σήμερα, ημέρα, αισθάνθηκα την ανάγκη να “παρακολουθήσω” τον δρόμο που οι χιλιάδες σκέψεις προκαλούν στον εγκέφαλό μου και τις επιπτώσεις που προκαλούν, την Εσωστρέφεια – Εξωστρέφεια”».

Έχετε σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως καλλιτέχνης τι θεωρείτε διάκριση;

«Θεωρώ μεγάλη μου τιμή  ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκπροσώπησα την Ελλάδα με ατομική μου έκθεση στη Χιλή, προσκεκλημένη από τον Πρόεδρό της στον οποίο μετέφερα τον δίσκο εκεχειρίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια μεγάλη τιμή αισθάνομαι, όντας μέλος της “Ελπίδας”, Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο και παρουσιάζοντας ατομική μου έκθεση υπέρ των σκοπών της. Να σημειωθεί ότι έργο μου από την καινούρια έκθεση θα προσφερθεί για τις ανάγκες της “Ελπίδας”, ενώ άλλο έργο μου θα προσφερθεί στον Δήμο της Αθήνας».

Epi Nikolakopoulou_2022-2023_85x94
2023 © Photography Boris Kirpotin, September 2023, Greece
[email protected]

Πέραν των κοινωνικών σας δράσεων, τα ενδιαφέροντά σας περιλαμβάνουν και την πολιτική. Ταιριάζει η πολιτική σε έναν καλλιτέχνη;

«Με όλη μου την ειλικρίνεια, σας απαντώ ότι δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Πιστεύω σαν υπεύθυνος Έλληνας και ψηφίζω το κόμμα που τη στιγμή εκείνη εξασφαλίζει τα περισσότερα θετικά εχέγγυα για την πορεία της πατρίδας μου. Άλλωστε, έχω κατέβει η ίδια δύο φορές στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία».

Κλείνοντας με Τέχνη, χαίρεστε που είστε Ελληνίδα εικαστικός;

«Ναι, γιατί η Ελλάδα είναι φως, τα έργα μου είναι φως και όπως έγραψε η πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, κα Ξένια Καλδάρα, τα έργα μου κι εγώ, η δημιουργός τους, είμαστε “Χρώματα που ζωντανεύουν και κινούνται, διαφεύγουν από λαβύρινθους, ανανεώνονται, μπερδεύονται και αποδρούν στη θετικότητα μιας μορφής αλούτερης και τόσο οικείας”».