Στο βιβλίο «Talk Like TED», που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός στις 22 Οκτωβρίου, ο εκπαιδευτής ομιλητών και συγγραφέας best sellers Κάρμιν Γκάλο αναζητά την ουσία μιας καλής παρουσίασης αναλύοντας τα φημισμένα TED Talks, τις διαλέξεις που έδωσαν νέα διάσταση στον όρο «πετυχημένη ομιλία».
TED σημαίνει Technology, Entertainment και Design. Τα TED Talks προσελκύουν κορυφαία μυαλά της εποχής μας, και οι ομιλίες τους εμπνέουν και χαράζουν νέους δρόμους. Αλλά τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο ξεχωριστές;
Ο Γκάλο ανέλυσε εκατοντάδες ομιλίες για να βρει τα εννέα μυστικά που κρύβουν όλες οι επιτυχημένες διαλέξεις TED. Συζήτησε, επίσης, με τους πιο δημοφιλείς ομιλητές αλλά και με κορυφαίους ερευνητές της ψυχολογίας, της επικοινωνίας και της νευρολογικής επιστήμης.
Εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, το βιβλίο -που δεν εκδίδεται υπό την αιγίδα ούτε με την έγκριση των TED Talks – εξηγεί βήμα βήμα πώς μπορεί καθένας να κάνει μια ομιλία που να συναρπάζει, να πείθει και να μένει αξέχαστη.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
ΤΡΕΙΣ ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Ορισµένα από τα στελέχη µε τα οποία δουλεύω επικεντρώνονται στο πώς µιλάνε, περπατάνε και φαίνονται όταν βλέπουν τον εαυτό τους σε κάποιο βίντεο. Μόλις συµβεί αυτό, καταλαβαίνουν πως έχουν ακόµη πολλή δουλειά για να φανούν πιο φυσικοί και απλοί. Ευτυχώς, τα προβλήµατα είναι εύκολο να εντοπιστούν και να αντιµετωπιστούν.
Σας παρουσιάζω τρία κοινά προβλήµατα που παρατηρώ σε ηγέτες που κάνουν παρουσιάσεις. Διορθώνοντάς τα, θα επιβάλετε την παρουσία σας είτε βρίσκεστε σε συνέντευξη για δουλειά, προωθείτε την ιδέα σας, κάνετε µία παρουσίαση που αφορά τις πωλήσεις, έχετε διευθυντική θέση ή διοικείτε µια µικρή επιχείρηση.
Νευρικές κινήσεις, χτυπήµατα και κουδουνίσµατα
Αυτές είναι µερικές από τις εκνευριστικές συνήθειες που ορισµένοι από εµάς επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων και των συζητήσεών µας. Οι νευρικές κινήσεις µάς κάνουν να δείχνουµε αβέβαιοι, νευρικοί και απροετοίµαστοι. Δε βοηθάει σε τίποτα να χτυπάτε τα χέρια σας στο τραπέζι ή να παίζετε µε το στιλό σας. Πρόσφατα παρακολούθησα έναν συγγραφέα που είχε γράψει ένα βιβλίο για την ηγεσία να συζητάει το έργο του. Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας του, ακούγαµε το νευρικό κουδούνισµα των νοµισµάτων που είχε στην τσέπη. Με τρέλανε – όπως και όλους τους υπόλοιπους. Δεν κατάφερε να πουλήσει πολλά βιβλία εκείνη τη µέρα και σίγουρα δε µε έπεισε για τις ηγετικές του ικανότητες.
Γρήγορη λύση: Κινηθείτε µε σκοπό. Χρησιµοποιήστε µία φτηνή βιντεοκάµερα ή το smartphone σας για να καταγράψετε την αρχή της παρουσίασής σας. Παρακολουθήστε το βίντεο και καταγράψτε κινήσεις που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, όπως ξύσιµο µύτης, χτύπηµα δακτύλων, κουδούνισµα νοµισµάτων. Βλέποντας τον εαυτό σας εν δράσει, θα καταλάβετε καλύτερα πώς φαίνεστε στους γύρω σας και θα οχυρωθείτε πιο ουσιαστικά καταργώντας τις άχρηστες κινήσεις και χειρονοµίες.
Κάποτε δούλεψα µε ένα κορυφαίο στέλεχος του κλάδου της τεχνολογίας, που έπρεπε να ενηµερώσει έναν σηµαντικό επενδυτή για την καθυστέρηση ενός προϊόντος. Ο επενδυτής ήταν ο διευθύνων σύµβουλος της Oracle Λάρι Έλισον, που είναι γνωστός ως σκληρό καρύδι του επιχειρηµατικού κόσµου. Το στέλεχος και η οµάδα του κράτησαν το ζήτηµα υπό έλεγχο και έµαθαν πολύ σηµαντικά µαθήµατα από την καθυστέρηση αυτή. Παρ’ όλα αυτά, η γλώσσα του σώµατός του έδειχνε κάτι τελείως διαφορετικό. Συνεχώς κουνιόταν νευρικά καθώς έκανε την παρουσίασή του – χτυπούσε το δάχτυλό του, ακουµπούσε το πρόσωπό του και έπαιζε νευρικά έναν ρυθµό στο τραπέζι µε τα δάχτυλά του. Οι κινήσεις του έδειχναν έλλειψη ικανότητας και ελέγχου. Όταν είδε τον εαυτό του στο βίντεο, κατάλαβε µόνος του τις περισσότερες από τις ενοχλητικές αυτές συνήθειες και τις σταµάτησε. Έκανε µια παρουσίαση γεµάτος αυτοπεποίθηση, ο Έλισον έµεινε ικανοποιηµένος και το έργο είχε απόλυτη επιτυχία.
Στασιµότητα και ακαµψία
Οι σπουδαίοι παρουσιαστές κάνουν έντονες σωµατικές κινήσεις, δε στέκονται σε ένα σηµείο ούτε φαίνονται ακίνητοι. Η πλήρης ακινησία σάς κάνει να φαίνεστε άκαµπτοι, βαρετοί και αµέτοχοι.
Γρήγορη λύση: Περπατήστε, κινηθείτε και κατακτήστε την αίθουσα. Οι περισσότεροι επαγγελµατίες που έρχονται σε εµένα για να βελτιώσουν τον δηµόσιο λόγο τους, νοµίζουν ότι πρέπει να στέκονται σαν αγάλµατα ή πίσω από το βήµα. Η κινητικότητα δεν είναι απλώς αποδεκτή αλλά και επιθυµητή. Οι συζητήσεις ρέουν, δεν είναι άκαµπτες. Ορισµένοι από τους µεγαλύτερους οµιλητές περπατάνε ανάµεσα στο ακροατήριο, αντί να στέκονται µπροστά του. Ακολουθεί ένα απλό τέχνασµα: Όταν βιντεοσκοπήσετε την παρουσίασή σας, δοκιµάστε να βγείτε εκτός πλαισίου µερικές φορές. Λέω στους πελάτες µου ότι αν δε βγουν από το πλαίσιο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια µιας παρουσίασης πέντε λεπτών, έχουν πολύ άκαµπτη στάση.
Χέρια στις τσέπες
Οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν τα χέρια τους στις τσέπες, όταν στέκονται µπροστά από µία οµάδα. Η στάση αυτή δίνει την αίσθηση πως είναι αδιάφοροι ή βαριούνται ή ότι δε συνδέονται µε το αντικείµενό τους ή πως είναι ακόµη και νευρικοί.
Γρήγορη λύση: Αυτό το πρόβληµα λύνεται πολύ εύκολα: απλούστατα, βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες σας! Οι ηγετικές φυσιογνωµίες του χώρου των επιχειρήσεων δε βάζουν ποτέ τα χέρια τους στις τσέπες κατά τη διάρκεια µιας παρουσίασης. Το ένα χέρι στην τσέπη είναι αποδεκτό, αρκεί το ελεύθερο χέρι να χειρονοµεί. Θυµηθείτε να κρατάτε αυτές τις χειρονοµίες υπό έλεγχο.
Προσπαθήστε µέχρι να το πετύχετε
Η Έιµι Κάντι είναι κοινωνική ψυχολόγος στο Harvard Business School. Η έρευνά της στον τοµέα της γλώσσας του σώµατος είχε τέτοια απήχηση, που η επιστήµονας παρουσιάστηκε στις σελίδες του περιοδικού Time, στο CNN και στη σκηνή του TED. Η Κάντι πιστεύει πως η γλώσσα του σώµατος προσδιορίζει αυτό που είµαστε. Υποστηρίζει ότι ο τρόπος που χρησιµοποιούµε το σώµα µας –οι µη λεκτικές εκφράσεις µας– µπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων για εµάς. Η Κάντι προχωράει όµως τη σκέψη αυτή λίγο παραπάνω και υποστηρίζει ότι αλλάζοντας απλώς τη θέση του σώµατός σας, µπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο µε τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας και, κατά συνέπεια, το πώς σας βλέπουν οι άλλοι. Ακόµη κι αν δεν αισθάνεστε σίγουροι, προσποιηθείτε για να αυξήσετε σηµαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας.
Όλοι ξέρουµε πως το µυαλό µας µπορεί να αλλάξει το σώµα µας. Ένας ανασφαλής άνθρωπος θα κλειστεί, θα φέρει τα χέρια και τα µπράτσα του πιο κοντά στα πλευρά του, θα βυθιστεί περισσότερο στη θέση του και θα στρέψει το βλέµµα του προς τα κάτω. Η Κάντι πιστεύει ότι ισχύει και το αντίθετο – «το σώµα µας αλλάζει το µυαλό µας και το µυαλό µας µπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία µας, ενώ η νοοτροπία µας µπορεί να αλλάξει τα αποτελέσµατα που επιτυγχάνουµε»11.
Η Κάντι ισχυρίζεται ότι οι «στάσεις ισχύος» αυξάνουν την τεστοστερόνη και χαµηλώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον εγκέφαλο, κάνοντάς σας να αισθανθείτε πολύ πιο αισιόδοξοι και ισχυροί. Υποστηρίζει ότι µια «µικρή διόρθωση» µπορεί να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές. Η δυναµική θέση λειτουργεί ως εξής: απλώστε τα χέρια σας όσο πιο µακριά γίνεται και µείνετε σε αυτή τη θέση για δύο λεπτά. Μπορείτε να το κάνετε στο ασανσέρ, στο γραφείο, πίσω από τη σκηνή, φροντίζοντας κατά προτίµηση να µη σας δει κανείς!
Όταν η Κάντι εφαρµόζει το τεστ στους φοιτητές, βρίσκει ότι οι «άνθρωποι χαµηλών τόνων» βιώνουν µία αύξηση 15 τοις εκατό στις ορµόνες που ρυθµίζουν τη δυναµικότητα, την αυτοπεποίθηση και την άνεση στον εγκέφαλό µας. «Φαίνεται ότι οι µη λεκτικές κινήσεις µας καθορίζουν το πώς νιώθουµε και αισθανόµαστε για τον εαυτό µας… Τo σώµα µας µεταβάλλει το µυαλό µας».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]