Με πυρήνα τον ίδιο τον άνθρωπο, ο εικαστικός Στάθης Βατανίδης επεξεργάζεται την εικόνα του, για να εξετάσει και να εμβαθύνει στις ανθρώπινες συναναστροφές, αλλά και να εντρυφήσει στην προσωπική και μοναδική σχέση του καθενός με τον ίδιο του τον εαυτό, στην ατομική του έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Στιγμιότυπα».
Η έκθεση εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου.
Στα «Στιγμιότυπα», ο Στάθης Βατανίδης, μέσα από την παρουσίαση απλών καθημερινών στιγμών, υπονοεί τη σκοτεινή πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και υπαινίσσεται το συναισθηματικό βάρος που επωμίζεται το ανθρώπινο πλάσμα κάθε λεπτό της ζωής του.
«Πού πάμε; Ή, καλύτερα, πού μας πάνε;»
Προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, σημειώνει: «Μαύρο βαθύ, σε φόντο που φωτίζει ελάχιστα, είναι, με μια σύντομη διατύπωση, το κλίμα των νέων πινάκων του Στάθη Βατανίδη. Πρόκειται για ζωγραφικά στιγμιότυπα, που, ενώ αντανακλούν τον γνωστό, τρυφερό, όσο και οικείο κόσμο του δημιουργού, εν τούτοις αποκτούν τώρα μια νέα διάσταση πιο ζοφερή, πιο υποβλητική. Το μαύρο χρώμα – ή μη χρώμα, κατά τους θεωρητικούς – γίνεται εδώ ο υποδοχέας μιας συγκίνησης και ενός προβληματισμού άλλου τύπου.
Η ασφαλής τρυφερή ανθρωπότητα της μνήμης και των προσωπικών σχέσεων, που, χρόνια τώρα, υπερασπίζεται ο Βατανίδης, μοιάζει πλέον να απειλείται υπαρξιακά. Τα μαύρα νερά της θάλασσας, τα κύματα της βίας και του φόβου κλυδωνίζουν τους αθώους και τους απροστάτευτους, που ζητούν άσυλο και ασφάλεια. Θύματα και θύτες βυθίζονται στον ίδιο ατέρμονα ζόφο. Όμως, μη φοβάστε, πρόκειται για ζωγραφισμένους ανθρώπους, κι αυτοί δεν πνίγονται ποτέ. Απλώς, παριστάνουν συμβολικά και παιδαγωγικά το δράμα, την κοινή μας μοίρα σε αυτό το σύγχρονο άνυδρο τοπίο. Όχι, η ζωγραφική του Στάθη Βατανίδη δεν έγινε αιφνιδίως πολιτική. Παραμένει ό,τι ήταν πάντα: ανθρώπινη και στοχαστική. Μόνο που, τώρα, η ανθρωπιά δοκιμάζεται από τις μαύρες αποχρώσεις ενός μέλλοντος, που διαγράφεται δυσοίωνο.
Πού πάμε; Ή, καλύτερα, πού μας πάνε; Η τέχνη δεν μπορεί, εν προκειμένω, να δώσει τη λύση. Ποτέ δεν μπορούσε. Ας δώσει τουλάχιστον παρηγοριά. Πώς, δηλαδή, θα παραμείνουμε ακόμη άνθρωποι, αντίθετα με τη βαρβαρότητα που μας απειλεί. Αδύναμοι, ματαιόδοξοι, αξιοθρήνητοι ίσως. Πάντα, όμως, άνθρωποι…».
Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος: Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη – Αθήνα (στάση Μετρό: Ακρόπολη), τηλ.: 211 1823818. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:00 – 14:30 και 17:30 – 20:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:00 – 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
naftemporiki.gr