Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις, και μας μιλά για το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Άντριου Μπόβελ, «Σκοτεινές γλώσσες» («Speaking in tongues»), που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα.
Παρόλο που το έργο έγινε γνωστό εκτός Αυστραλίας από την επιτυχημένη κινηματογραφική του μεταφορά από τον ίδιο τον συγγραφέα του, η θεατρική του εκδοχή δεν σταμάτησε να παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία, λόγω της θεατρικής γοητείας της σκηνικής του μορφής και των ιδιαιτεροτήτων του πρωτότυπου. Παρασυρμένος από αυτήν τη γοητεία, ο Θωμάς Μοσχόπουλος του δίνει τη δική του σκηνοθετική πνοή, και μιλά για την παράσταση και για το «θρίλερ» της σημερινής Ελλάδας.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του πολυβραβευμένου έργου;
Η πρωτότυπη γραφή του και η εκπληκτική αφηγηματική τεχνική. Καταφέρνει και πλέκει με μαεστρία φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, δημιουργώντας έναν κόσμο οικείο και γνώριμο, αλλά, συνάμα, ονειρικό.
Ποια στοιχεία του κέντρισαν το σκηνοθετικό σας ενδιαφέρον;
Το έργο έχει την αυστηρή δομή μιας μουσικής παρτιτούρας, που ενώ, φαινομενικά, θα σκεφτόταν κανείς ότι “περιορίζει” τον ερμηνευτή, στην ουσία δίνει ένα σαφές όριο, μέσα στο οποίο κανείς μπορεί να απελευθερώσει, τελικά, ερμηνευτικές πτυχές με μεγαλύτερη άνεση – μιας και η ελευθερία συντελείται πιο ολοκληρωμένα εντός ξεκάθαρων ορίων. Προϋπόθεση είναι να έχει κανείς έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, που να μπορούν να συνεργαστούν ως «κουαρτέτο εγχόρδων». Έχοντας, λοιπόν, την τύχη να έχω μια τέτοια τετράδα εκπληκτικών ηθοποιών, η επιλογή ήταν αυτόματη.
Πώς εκτυλίσσεται η ιστορία του;
Αυτό θα το αποκρύψω, για να μην προδώσω το σασπένς της ιστορίας. Το μόνο, που μπορώ να πω, είναι ότι πρόκειται για μια σειρά από «εξαφανίσεις», κυριολεκτικές και μεταφορικές. Άνθρωποι, που χάνονται ξαφνικά από δίπλα μας, εκεί που τους θεωρούμε δεδομένους, χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε το πώς και το γιατί.
Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του.
Ο συγγραφέας ζητεί από τέσσερις ηθοποιούς να υποδυθούν εννιά διαφορετικά πρόσωπα διαφορετικής κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου. Πρόκειται για ανθρώπους γνώριμους στη σύγχρονη καθημερινότητα του δυτικού παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Αν κοιτάξει, όμως, κανείς πιο προσεκτικά, θα διακρίνει ότι οι ήρωες, που ο κάθε ηθοποιός καλείται να ερμηνεύσει, συνδέονται με ένα λεπτό νήμα κοινών χαρακτηριστικών. Είναι σαν να συνδυάζουν ιδιότητες, όπως «εξάρτηση», «έλεγχος», «επιθετικότητα». Δημιουργεί, λοιπόν, έναν κόσμο, που, παρά τη ρεαλιστική του αποτύπωση, δημιουργεί και μια συμβολική, θα έλεγα, διάσταση.
Ποιοι προβληματισμοί τίθενται στον θεατή μέσα από το ψυχολογικό αυτό θρίλερ;
Ο προβληματισμός που τίθεται είναι κατά πόσο οι βεβαιότητες μας είναι, τελικά, οι μεγάλες μας πλάνες. Πόσο γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας και τον διπλανό μας. Πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας και πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε αμφίθυμοι. Πώς, δηλαδή, γίνεται να αγαπάς και να μισείς κάποιον άνθρωπο με την ίδια ένταση.
Στο «θρίλερ» της σημερινής Ελλάδας, τι βρίσκετε πιο τρομακτικό;
Την αλλοτρίωση του κοινωνικού ιστού και πόσο ανώριμοι έχουμε, τελικά, αφεθεί να μείνουμε. Πόσο είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε θεωρητικά αξίες, ενώ, στην πραγματική μας ζωή, δεν τις προτείνουμε έμπρακτα ποτέ. Τουναντίον, κάνουμε το αντίθετο.
Τι σας γεννά θετικές σκέψεις;
Οι συναντήσεις ανθρώπων που παραμερίζουν τις διαφορές τους, για να εδραιώσουν την σύμπραξή τους πάνω στα όσα κοινά έχουν αναμεταξύ τους. Η συμπόνια. Ο διάλογος. Η ευγένεια. Σπάνια πράγματα στις μέρες μας μάλλον ε; Υπάρχουν ακόμη, πάντως.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Φλατσούσης, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά, φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας. Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Άννα Μάσχα, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 – Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 18:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, AMEA, άνω των 65, πολυτέκνων): 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.