Skip to main content

Προκλητική η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τέλος φαίνεται πως τίθεται στη συζήτηση για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έπειτα από την δήλωση της Χάνα Μπόλτον, εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου.

Η κα Μπόλτον υπογράμμισε πως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η αναγνώριση της Βρετανίας ως νόμιμου ιδιοκτήτη τους. Ανάλογες δηλώσεις, περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών από το βρετανικό Μουσείο είχαν κάνει, επίσης, τόσο ο διευθυντής του Μουσείου όσο και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Για μεγαλειώδη γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώην υπουργό πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να υπογραμμίζει ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις απαιτήσεις των δανειστών, περί αναγνώρισης της κυριότητά τους, γεγονός το οποίο ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση.

Κυνισμό καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η νυν υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα γλυπτά είναι κλεμμένα και φυσικά δεν ανήκουν στους Βρετανούς».

Ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για «αφελή πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού περί δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε λόγο με ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους».

«Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης», προσέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι θα καλέσει την κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Ακολούθως, την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, εστιάζοντας στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός επί τέσσερα χρόνια δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα, μένοντας απλώς σε «γενικόλογες δηλώσεις».

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανάφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι “η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο” κι ότι το Βρετανικό Μουσείο “δίνει μια χαμένη μάχη”. Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.