Skip to main content

Πέθανε ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Ερνστ Νόλτε

Ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Ερνστ Νόλτε, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους ιστορικούς, γνωστός κυρίως για τις επίμαχες απόψεις του γύρω από τη γέννηση του ναζισμού, άφησε στο Βερολίνο την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 93 ετών.

Ο Νόλτε, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη έπειτα από σύντομη ασθένεια, επιχείρησε να καταδείξει την αλληλεξάρτηση του κομμουνισμού, του φασισμού και του ναζισμού.

Ήταν εκείνος που πυροδότησε τον λεγόμενο «πόλεμο των ιστορικών», όταν το 1986 δημοσίευσε στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το άρθρο του με τίτλο «Το παρελθόν που δεν θα περάσει» (Vergangenheit, die nicht vergehen will), στο οποίο συνόψιζε το περιεχόμενο της αμφιλεγόμενης διατριβής του ότι ο Χίτλερ και οι ναζί ήταν η λογική αντίδραση της Γερμανίας στην «υπαρξιακή απειλή» που εκπροσωπούσε η Ρωσική Επανάσταση.

Στο πλούσιο έργο τού Γερμανού ιστορικού περιλαμβάνονται επίσης τα έργα «Οι τρεις όψεις του φασισμού», «Γερμανία και ο Ψυχρός Πόλεμος», καθώς επίσης «Ο Ευρωπαϊκός Εμφύλιος Πόλεμος 1917 – 1945: Ναζισμός και Μπολσεβικισμός».

Γεννημένος στην πόλη Βίτεν της Βεστφαλίας, ο Νόλτε έκανε τη διδακτορική του διατριβή στον Καρλ Μαξ και δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στη μελέτη του ισλαμισμού και ισλαμοφασισμού. Είχε λάβει διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Hanns Martin Schleyer και το Konrad Adenauer.