Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οραματιζόμαστε μια επανάσταση στον χώρο του πολιτισμού»

«Βλέπουμε το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα αναπτυξιακό υπουργείο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

«Η σύνδεση του Πολιτισμού με τον αθλητισμό και με τον τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ο Πολιτισμός μας, κλασικός αλλά και σύγχρονος είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του Πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας».

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με την ηγεσία του υπουργείου μια σειρά από εμβληματικά έργα ξεκινώντας από το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και όχι μόνο. Αναφέρθηκε στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Μουσείων μας, στον προγραμματισμό για νέα Μουσεία και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

«Δυστυχώς τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις γύρω από το 2021 οι οποίες, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της εξωστρέφειας».

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα την οποία το υπουργείο Πολιτισμού έχει την εμπειρία και την δυνατότητα και το προσωπικό να υλοποιήσει «ξεφεύγοντας από αγκυλώσεις του παρελθόντος και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Λίνα Μενδώνη: «Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει Μουσεία εφάμιλλα των διεθνών προδιαγραφών»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο ΥΠΠΟΑ σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη να τον ενημερώσουν για όλα τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί ως προτεραιότητες στους τομείς του Πολιτισμού και του αθλητισμού.

«Μας ενδιαφέρει ο Πολιτισμός να στέλνει το μήνυμα μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας του αύριο, έτσι όπως την οραματιζόμαστε. Μιας Ελλάδας δυναμικής, με επενδύσεις, με ένα πρόσωπο που πραγματικά αξίζει σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας» δήλωσε η κα Μενδώνη.

Όπως τόνισε η υπουργός, στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ είναι η βελτίωση της καθημερινότητας στον τομέα του Πολιτισμού, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, η ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει Μουσεία εφάμιλλα των διεθνών προδιαγραφών, οι αρχαιολογικοί χώροι να “ψυχαγωγούν” με την αρχαία σημασία της λέξης τους επισκέπτες και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, να παράγει -που παράγει-ό,τι πιο δυναμικό μπορεί να εκφραστεί. Ο πρωθυπουργός μας έδωσε τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως μας έδωσε λύσεις, στο να αντιμετωπίσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που υπάρχουν τα οποία δεν είναι λίγα, προκειμένου το όραμα μας να γίνει πραγματικότητα» σημείωσε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρομανωλάκης καθώς και ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.

Οι προτεραιότητες και τα προβλήματα, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, όπως τα παρουσίασε η κα Μενδώνη.

1.            Την 25η Μαρτίου 2021, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, θα παρουσιαστεί μία εμβληματική έκθεση από πίνακες και έργα τέχνης με θεματική την εθνική παλιγγενεσία, για να τιμηθεί η Επανάσταση του 1821. Ταυτόχρονα θα ετοιμαστούν μια σειρά από σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

2.            Στο πρώτο εξάμηνο 2020, θα εγκαινιαστεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο οποίο θα εκτεθούν, για πρώτη φορά, οι συλλογές του.

3.            Θα επανεκκινηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το οποίο θα στεγαστεί κατά τρόπο πρωτοποριακό στο Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά. Θα παρουσιάσει τη ναυτοσύνη, ξεκινώντας από το 3000 π.Χ. ως σήμερα, καθιστώντας το ένα από τα πιο εμβληματικά Μουσεία του είδους του. Υπάρχουν, ήδη, από το 2014 οι προμελέτες, και σχεδιάζονται αμέσως τα επόμενα βήματα. 

4.            Το 2021, η Ελευσίνα θα φιλοξενήσει για 4η φορά τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κίνδυνος, το 2021, η πόλη της Ελευσίνας, λόγω έλλειψης βασικών υποδομών, οργάνωσης και προγράμματος να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης, είναι απολύτως ορατός. Είναι προτεραιότητα μας -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση- η επίσπευση των διαδικασιών και η παροχή όποιας συνδρομής, για να ξεπεραστούν οι διοικητικές δυσλειτουργίες. Η επιτυχία της Ελευσίνας αποτελεί για μας εθνική υπόθεση.

5.            Δόθηκε εξαιρετική σημασία στο ζήτημα των πολιτιστικών διαδρομών που θα υλοποιηθούν ανάμεσα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ώστε να υπάρξει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η ανάδειξη της ταυτότητας της κάθε περιοχής της Μακεδονίας αποτελεί προτεραιότητα.

6.            Προκειμένου να υπηρετηθεί η εξωστρέφεια, θα υλοποιηθούν τέσσερις μεγάλες εκθέσεις σε μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, για να τιμηθούν τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία εκεί όπου υπάρχει Ελληνισμός.

7.            Συζητήθηκε διεξοδικά το στεγαστικό πρόβλημα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κατάσταση των υποδομών του Υπουργείου κρίνεται επιεικώς αναποτελεσματική. Τουλάχιστον δεκαεπτά κτήρια στεγάζουν τις υπηρεσίες του. Με εντολή του Πρωθυπουργού ξεκινά, άμεσα, η συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα- που σταμάτησε το Δεκέμβρη 2014-, για την πιθανή συνολική μεταστέγασή του Υπουργείου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Τσαούσογλου», στην Πειραιώς.

8.            Συζητήθηκε το σχέδιο της υπόγειας ανάπτυξης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και η σύνδεσή του με το Ακροπόλ. Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη συνεργειών με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία παραμένει στους χώρους της. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για την σωστή έκθεση των πολύτιμων Συλλογών του, που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Στο Ακροπόλ θα λειτουργήσει πωλητήριο του ΤΑΠΑ και εστιατόριο, στον έκτο όροφο. Οι πόροι για τις μελέτες, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

9.            Συζητήθηκαν τα έργα που υλοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και η χαμηλή απορροφητικότητα των έργων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

10.          Συζητήθηκε η μετατροπή των Μουσείων, που τελούν υπό το καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή σε κρατικές αυτόνομες οντότητες.

11.          Συζητήθηκαν συνέργειες ανάμεσα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του Ολύμπου, που συνδυάζει πολιτιστικό απόθεμα, μοναδικό φυσικό περιβάλλον για σύγχρονες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες.

12.          Τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ψηφιακών υποδομών για τα Μουσεία της χώρας, καθώς συνδέονται με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

13.          Συζητήθηκε ο επανασχεδιασμός της ψηφιακής εικόνας των Μουσείων της χώρας. Πρέπει να προετοιμαστούν τα Μουσεία για να αντιμετωπίσουν με την πιο σύγχρονη τεχνολογία την επόμενη δεκαετία. Τα ψηφιακά Μουσεία στο διαδίκτυο είναι το επόμενο σημαντικό βήμα.

naftemporiki.gr