Skip to main content

Αφαιρετικές «Εντυπώσεις» από πρωτογενή βιώματα

Στα πλαίσια του θεσμού «Σύρος – Πολιτισμός 2016», η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίκης Κασιμάτη, με τίτλο «Εντυπώσεις», εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», το Σάββατο 23 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου.

Ο κριτικός τέχνης – μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (Association Internationale des Critiques d’Art – AICA) και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, σημειώνει: «Τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οποία – κατά τις τελευταίες, τουλάχιστον, δεκαετίες – δεσπόζουν και, ενίοτε, επαναπροσδιορίζουν το αληθινό νόημα της τέχνης (βλ. εξπρεσιονισμός, μοντερνισμός, αφηρημένη τέχνη), διαπνέονται από την ανάγκη να απελευθερώνουν, μέσα από σύμβολα και σχήματα, τον ψυχικό παλμό του καλλιτέχνη, ενός καλλιτέχνη που, ποτέ πριν, δεν είχε τη δυνατότητα να φανερώσει  και να επισημάνει σε όλους εμάς τα ίχνη της ύπαρξης και της παρουσίας του στον κόσμο.

Από τους πρωτοπόρους του είδους μέχρι και τους νεώτερους συνεχιστές, οι οποίοι και καταγράφουν τα συμβαίνοντα γύρω μας, η ιστορία παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη, οριοθετείται, δε, σε σχέση με μια δεδομένη μεταφυσική ή υπερβατική ατμόσφαιρα, ιδίως, όμως, σε σχέση με αυτό που, στην ιστορία της τέχνης, αποκαλείται εξπρεσιονισμός. Πρόκειται για την εξωτερίκευση μιας συγκινησιακής ή συναισθηματικής κατάστασης, η οποία τείνει να μετουσιωθεί – από οπτικής, τουλάχιστον, πλευράς – σε ακραία παραμόρφωση της πραγματικότητας και, κατά συνέπεια, της εικόνας που αυτή αντικατοπτρίζει. Πολλές φορές, μάλιστα, να την αρνείται ή ακόμη, κάτω από την επήρεια μιας δυνατής παρόρμησης, να την οδηγεί έξω και πέρα από αυτήν.

Δυνατά, φωτεινά χρώματα, στρωμένα στη ζωγραφική επιφάνεια, χαρακτηρίζουν τη ζωντάνια και το ιδιαίτερο ύφος της δουλειάς της Νίκης Κασιμάτη. Αφαιρετικές δομές εκφράζουν πρωτογενή βιώματα, που αποκτούν στην εικόνα τον χαρακτήρα μιας μελωδικής συνύπαρξης των χρωματικών αποχρώσεων. Στα έργα της, οι εικόνες περνούν μέσα από φίλτρα προσωπικής εμπειρίας και ευαισθησίας, καθώς αξιοποιούνται δημιουργικά για τη διαμόρφωση της δικής της προσωπικής έκφρασης.

Τα θέματα, απόρροια ερεθισμάτων τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού της κόσμου, δημιουργούν ισχυρή εντύπωση στον θεατή σαν ένδειξη συσπείρωσης ύψιστων δημιουργικών και πνευματικών δυνατοτήτων. Φυτικά μοτίβα, λουλούδια, δέντρα σε αγαστή και αρμονική σύμπνοια με πολυπρόσωπες, συνήθως, μορφές διαπνέουν το έργο της. Η επίδραση του φωτός καταλυτική, η χρήση λαζούρας απαλύνει την οξύτητα των περιγραμμάτων, κάνει τα χρώματα να αποκτούν διαφάνεια, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στην ισχυροποίηση των δομικών στοιχείων της σύνθεσης.

Στην παρούσα έκθεση, η ζωγράφος παρουσιάζει έργα μεσαίων διαστάσεων, με κυρίαρχο υλικό την τέμπερα πάνω σε χαρτί. Επιλέγει το υλικό αυτό, λόγω της ιδιότητας που έχει, αλλά και της δυνατότητας που δίνει στον καλλιτέχνη να ρυθμίζει τη χρωματική κλίμακα, από το ανοιχτόχρωμο προς το σκουρόχρωμο. Η χειρονομιακή της γραφή, ρευστή, πηγαία και αυθόρμητη, συντελεί στη δημιουργία μιας ματιέρας επίπεδης, χωρίς ανάγλυφο, ακόμη και στις περιπτώσεις που χρησιμοποιεί λάδι σε καμβά.

Ο εξπρεσιονισμός της Νίκης Κασιμάτη αποσκοπεί σε παρεμβάσεις συλλογισμού και διαπίστωσης, σε νοηματοδοτήσεις απόλυτης συναίσθησης. Αποτελεί, δε, το κλειδί για την έξοδο από την πεζή πραγματικότητα και την εισχώρηση σε έναν κόσμο, ο οποίος είναι απόρροια μιας διαπιστωμένης ελεγείας, στην οποία κάθε έκφανση προσεγγίζει το μέγεθος του μεγαλείου και της υπέρβασης. Ας τον ακολουθήσουμε».

Πληροφορίες

Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη – Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11:00 – 14:00 και 19:00 – 22:30.

naftemporiki.gr