Skip to main content

Ελληνική συμπαραγωγή στη διεκδίκηση του βραβείου Lux

Τις τρεις ταινίες που θα διαγωνιστούν για το φετινό κινηματογραφικό βραβείο Lux ανακοίνωσαν σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου των «Ημερών Βενετίας», ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Silvia Costa.

Οι σκηνοθέτες θα παραστούν στο επικείμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την παρουσίαση των τριών ταινιών οι οποίες είναι οι: «Mediterranea», Γιόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, ΗΠΑ,  Γερμανία,  Γαλλία,  Κατάρ), «Mustang», Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) και «The Lesson», Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα).

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιόνας Καρπινιάνο, «Mediterranea»,  αξιολογεί το πολύ ευαίσθητο και επίκαιρο ζήτημα των διελεύσεων της Μεσογείου από μετανάστες, σε αναζήτηση ελευθερίας και ασφάλειας.

Ο Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, στην ταινία «Mustang», εξετάζει τη φυλάκιση νεαρών κοριτσιών στο πλαίσιο μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό την επιρροή τοπικών παραδόσεων.

Οι  Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ, μέσα από τη δημιουργία τους «The Lesson», στρέφουν το βλέμμα τους προς ένα σχολικό περιβάλλον, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομικές αντιξοότητες μπορούν να θρυμματίσουν έναν «άνετο» τρόπο ζωής.
Στην υπόθεση της ταινίας, το μάθημα συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα Βουλγάρα δασκάλα στα παιδιά μετατρέπεται, απροσδόκητα, σε μάθημα ζωής για την ίδια. Ένα πείραμα πάνω στην έννοια του «μαθήματος», που ξεχωρίζει για τη θαυμάσια ερμηνεία της Μαργκίτα Γκόσεβα. Για την ίδια ταινία, η Κριστίνα Γκρόζεβα  και ο Πέταρ Βαλτσάνοφ απέσπασαν το βραβείο σεναρίου στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις ταινίες φιναλίστ θα έχουν υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, και θα υποστηριχθεί η προώθησή της κατά τη διεθνή παρουσίασή της.

Στις 25 Νοεμβρίου, ο νικητής του βραβείου Lux  θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των τεσσάρων σκηνοθετών.

[email protected]