Skip to main content

Facebook, Polaroid, μαφία και ψυχανάλυση

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η Ζιλιέτ Μπινός βρίσκεται εγκλωβισμένη στον σκοτεινό κόσμο του Facebook, η Αντέλ Εξαρχόπουλος πρωταγωνιστεί σε  ψυχολογικό θρίλερ, η πραγματική ιστορία μιας θρυλική απόπειρα ληστείας της δεκαετίας του ’70 μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και μια φωτογραφική μηχανή σκορπάει θάνατο στις πρεμιέρες της τελευταίας κινηματογραφικής εβδομάδας του Ιουλίου.

«Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι»

Η Ζιλιέτ Μπινός χάνεται στον συναρπαστικό αλλά και σκοτεινό κόσμο του Facebook, στο δραματικό θρίλερ του Σαφί Νεμπού που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η Κλερ είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μία άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 20άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Άλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Άλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά. Εγκλωβισμένη στο πλασματικό της «πρόσωπο», η Κλερ είναι σε αδιέξοδο. Πού, όμως, σταματά το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;

«Sex και Ψυχανάλυση»

H Ζιστίν Τριέτ σκηνοθετεί ένα λαμπερό καστ με τους Βιρζινί Εφιρά, Αντέλ Εξαρχόπουλος και Γκασπάρ Ουλιέλ σε μια πειραγμένη ιστορία… ψυχανάλυσης, η οποία είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών.

Στην υπόθεση του ψυχολογικού θρίλερ, η Σιμπίλ είναι μια ψυχοθεραπεύτρια που έχει κουραστεί από τη δουλειά της και αποφασίζει να τα παρατήσει και να επιστρέψει σε αυτό που την παθιάζει όσο τίποτα, την συγγραφή. Όμως, η τελευταία της ασθενής, η Μαργκό -μια μπερδεμένη ανερχόμενη ηθοποιός, αποδεικνύεται ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της. Ενθουσιασμένη σε βαθμό εμμονής, η Σιμπίλ θα δεχτεί να πάει μαζί της στα καλοκαιρινά γυρίσματα μιας ταινίας, κοντά στο ηφαίστειο Στρόμπολι.

Η ζωή της νεαρής Μαργκό, όμως, είναι πολυσύνθετη και το δράμα της επηρεάζει και την ψυχοθεραπεύτρια, η οποία ενώ έχει υλικό για γράψιμο και δουλεύει σ’ αυτό νυχθημερόν, δεν παύει να παραλληλίζει τις καταστάσεις που βιώνει στα γυρίσματα, με το δικό της παρελθόν. Ως συνέπεια όλων αυτών, εμπλέκεται, όλο και περισσότερο, στη θυελλώδη ζωή της Μαργκό.

«Η Ληστεία της Μαφίας»

Η ταινία του Τομ ΝτεΝούτσι βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας συμμορίας από μικροεγκληματίες, η οποία αποπειράθηκε να κάνει τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Αμερικής, κλέβοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια από τη μαφία στο Ρόουντ Άιλαντ του 1975. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Τσαζ Παλμιντέρι, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Κλάιβ Στάντεν, Σαμίρα Γουάιλι, Θίο Ρόσι, Ντον Τζόνσον.

«Polaroid»

Στη νεανική ταινία τρόμου -από τον παραγωγό των «Σήμα Κινδύνου» και «Η Κατάρα»- η μοναχική έφηβη Μπερντ Φίτσερ δεν έχει ιδέα για τα κρυφά μυστικά που τυλίγουν τη vintage Polaroid φωτογραφική μηχανή που βρήκε τυχαία. Σύντομα, θα ανακαλύψει ότι όσους φωτογραφίζει βρίσκουν τραγικό θάνατο. O εφιάλτης μόλις ξεκίνησε. Η μικρού μήκους ταινία του ανερχόμενου Νορβηγού σκηνοθέτη Λαρς Κλέβμπεργκ από το 2015 μεγάλωσε, και είναι ακόμη πιο τρομακτική.