Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Τεκμηριώνοντας γραπτά το πρακτικό και θεωρητικό κομμάτι τής τέχνης του τραγουδοποιού, με τρόπο απόλυτα βιωματικό, με παραδείγματα από όλα τα τραγούδια του, ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός μάς μιλά για το βιβλίο του, με τίτλο «Ο Αρμενιστής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός.
«Το τραγούδι είναι μοντέλο της ανθρώπινης ύπαρξης και της ουσίας της. Εμβαθύνοντας στη φύση του, στον λόγο, δηλαδή, και στον τρόπο κατασκευής του, ενώνουμε τον εαυτό μας με τον κόσμο. Τραγουδότοποι είναι οι μύθοι και τα όνειρα, η μνήμη και η θέληση, οι εμπειρίες, τα πάθη και οι ελπίδες μας. Έχει άπειρες όψεις και χαμαιλεόντιες ιδιότητες.
Με διαρκή άσκηση, όξυνση και ανάμιξη των αισθήσεων και, κυρίως, με την ενόραση και τον στοχασμό, μπορεί να συλληφθεί. Αλλά μόνο προς στιγμήν. Όπως όλες οι τέχνες (“καλές” ή μη), έτσι είναι κι αυτή του τραγουδοποιού… Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο…» εξηγεί στο βιβλίο του ο Βαγγέλης Γερμανός, και μας μιλά για τον «Αρμενιστή», για την τέχνη και για τη δύσκολη εποχή μας.
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Να έχω τα τραγούδια μου μαζεμένα κοντά κοντά, για παρέα.
Πού θα μας αρμενίσει ο «Αρμενιστής»;
Στις ρότες των τραγουδιών.
Ποια είναι τα μυστικά της τέχνης του τραγουδοποιού;
Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Οι τέχνες έχουν ένα κοινό μυστικό: δεν δημιουργούμε τίποτα. Όλα είναι δημιουργημένα. Εμείς διαλέγουμε μονάχα.
Ποιο ή ποια συναισθήματα είναι για σας η πιο αστείρευτη πηγή έμπνευσης;
Είναι δύο: της μοναξιάς και της αγέλης.
Γράφετε τη μουσική, τους στίχους και ερμηνεύετε τις δημιουργίες σας. Κάθε τραγούδι σας είναι μια μικρή ιστορία ζωής;
Κάπως έτσι. Η τελική μορφή δεν πρέπει να προδίδει την καταγωγή της. Αυτό είναι κουτσομπολιό. Είναι ολοκληρωμένες ιστορίες ζωής, αλλά μέσα στη φαντασία.
Εκτός από «καταφύγιο», τι άλλο μπορεί να προσφέρει η τέχνη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;
Η τέχνη, σε γενικές γραμμές, διατυπώνει διαφωνίες και τις λύνει. Αυτό είναι τεχνικό ζήτημα. Ως προς αυτήν την πλευρά της, είναι φανερό πως, αν οι πολιτικοί ήταν και λίγο – πολύ καλλιτέχνες, θα έλυναν τις διαφωνίες. Η τέχνη δεν προσφέρει καμιά λύση. Η τέχνη είναι η λύση.
Στη σημερινή Ελλάδα, πού πρέπει να επικεντρωθούμε, ατομικά και συλλογικά, για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα υγιές μέλλον;
Άμα κάνει ο καθένας τη δουλειά του σωστά, σταματήσουν οι ρυπάνσεις κάθε είδους και σκεφτόμαστε λιγάκι και τους άλλους, νομίζω τα πράγματα θα φτιάξουν. Όχι θεαματικά. Σιγά σιγά. Ένα βήμα τη φορά.
Βλέπετε θετικούς οιωνούς;
Τα τραγούδια είναι καλά, όταν είναι προφητικά. Σαν κάποια όνειρα. Στα τραγούδια μου, υπερισχύουν ελαφρώς οι μείζονες τόνοι. Θετικοί οιωνοί.