Skip to main content

Το βιβλίο που ταρακούνησε την Αμερική κυκλοφορεί στα ελληνικά

Το βιβλίο «Fire and Fury: Inside the Trump White House»  που ταρακούνησε το πολιτικό σκηνικό της Αμερικής όταν κυκλοφόρησε,  στις αρχές του έτους, βρίσκεται πλέον, με τον τίτλο «Πυρ και Μανία», στη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Πατάκη, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τη Σώτη Τριανταφύλλου.

Ο συγγραφέας του, δημοσιογράφος Μάικλ Γουλφ, με γνώση και οξυδερκή πένα κατέγραψε όσα παρακολούθησε κατά την  προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στην καθημερινή ζωή του Λευκού Οίκου –όπου συνομίλησε με εκατοντάδες ανθρώπους και υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας εκατοντάδων καθημερινών σκηνών.

«Ο λόγος για τον οποίο έγραψα αυτό το βιβλίο είναι προφανής. Από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την προεδρία –στις 20 Ιανουαρίου 2017- οι ΗΠΑ μπήκαν στην πιο θυελλώδη πολιτική τους περίοδο από την εποχή του Watergate. Καθώς η ημέρα εκείνη πλησίαζε, άρχισα να γράφω ό,τι διαδραματιζόταν επιχειρώντας να δω τη ζωή στον Λευκό Οίκο του Τραμπ μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του κύκλου του», αναφέρει ο συγγραφέας στην αρχή του  εισαγωγικού του Σημειώματος. Και λίγο παρακάτω διευκρινίζει: «Πολλές αφηγήσεις για τα τεκταινόμενα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ είναι αντιφατικές∙ αρκετές, επίσης, αντανακλούν την ανειλικρίνεια του Προέδρου. Οι αντιφάσεις και η χαλαρή σχέση με την αλήθεια, ακόμα και με την πραγματικότητα την ίδια, αποτελούν στοιχείο του βιβλίου αυτού. […] Παντού, ωστόσο, στο βιβλίο αυτό κυριαρχεί η ανεξέλεγκτη φωνή του Προέδρου, ακάματη σαν σφυροκόπημα, δημόσια και ιδιωτική, που αναπαράγεται σε καθημερινή βάση, συχνότατα μάλιστα τη στιγμή ακριβώς που κι εκείνος εκστομίζει κάτι».

Η είδηση της έκδοσης του «Fire and Fury» έκανε κυριολεκτικά «Πυρ και Μανία» τον Τραμπ και το περιβάλλον του –ένα περιβάλλον που αντανακλούσε τον χαρακτήρα και το ποιόν του ίδιου του Τραμπ, γεμάτο δυσλειτουργίες, σκοτεινό παρασκήνιο ακόμα και χλεύη για την ανεπάρκεια και ανικανότητα του Προέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γουλφ δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο.

Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν και οι ανεπιτυχείς προεδρικές προσπάθειες απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

Το βιβλίο –τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου εξασφάλισε, έναντι αστρονομικού ποσού μεγάλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής- έγινε θερμά αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό. Οι πωλήσεις του στην Αμερική ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 45 γλώσσες, ενώ πολύ καλές είναι και οι κριτικές που έχει λάβει, με την «Guardian» να αναφέρει πως «με το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ σείστηκε εκ θεμελίων η Αμερική» και τη «Sunday Times»  να μιλά για «κατεδαφιστική κριτική για τη λειτουργία του Λευκού Οίκου».

Η αναγνωστική προσέγγιση γίνεται με μυθιστορηματική διάθεση. Ο Τραμπ είναι σαφώς ένα φαινόμενο, και ως τέτοιο αναλύεται. Είναι ο -χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς μόρφωση και χωρίς πολιτική εμπειρία- άνθρωπος που κατάφερε να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας έκπληκτους ακόμα και τους υποστηρικτές του.

Μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων αλλά και παρουσιαστής ριάλιτι σόου, υπήρξε αλλόκοτος υποψήφιος και έγινε εξίσου αλλόκοτος και απρόβλεπτος Πρόεδρος. Το βιβλίο μοιάζει με καθρέφτη, που κάθε λόγο είχε ο  Τραμπ να θέλει να σπάσει.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]