Skip to main content

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της

Με τα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, απόψε στις 8, ανοίγει τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-ΗELEXPO). Η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου, είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», είτε ως σιωπηλή παρουσία, είτε ως δυναμική εμφάνιση που πυροδοτεί τις εξελίξεις.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι «το πλήθος, σε μια εποχή που η δημοκρατία και οι θεσμοί της αντιμετωπίζονται συχνά με καχυποψία, αποτελεί μια νοηματική πρόκληση, καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται από την έννοια του λαού στην έννοια  των πληθυντικών μονάδων, υπονοώντας νέες συνθήκες και όρους πολιτικής συγκρότησης».

Η κα Ζορμπά τονίζει: «η απάντηση στο πλήθος είναι, κατά τη γνώμη μου,  οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων. Διότι, όσο κι αν η ανάγνωση ως πολιτισμική πρακτική παραμένει ατομική, ο τρόπος που επιλέγουμε βιβλία, ο τρόπος που τα μοιραζόμαστε, ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε αποτελεί ένα κοινωνικό συλλογικό διανοητικό σύστημα, ένα πολυφωνικό πολυκεντρικό σύστημα, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι ιδέες, οι νοοτροπίες και οι στάσεις ζωής στις κοινωνίες».

Αναφερόμενη στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και κατατίθεται  στη Βουλή προς ψήφιση, για να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, η υπουργός σημειώνει: «Ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού ανοίγει μια νέα σελίδα για τον κόσμο του βιβλίου και θα επιτρέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νέος Οργανισμός θα επαναφέρει όχι μόνο τις δομές, τις έρευνες και τα προγράμματα που διακόπηκαν αλλά θα προσθέσει τα  πιο σύγχρονα εργαλεία για τους επαγγελματίες,  τα μέσα και τις καλύτερες πρακτικές για τους αναγνώστες, καθώς και τους χώρους βιβλίου πολιτισμού που θα είναι οι κοινωνικοί χώροι ζωής του βιβλίου και των τεχνών».

Ο κοινωνικός ρόλος της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3

Λίγο πριν τα εγκαίνια της 16ης ΔΕΒΘ, η Μυρσίνη Ζορμπά συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3», στο περίπτερο της Λέσχης στην Έκθεση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, έχει συμπληρώσει 8 χρόνια λειτουργίας και έχει επεκτείνει τις δράσεις της σε πολλά πεδία εντός και εκτός των βιβλιοφιλικών συναντήσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τις πρώτες Ομάδες Ανάγνωσης που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ, λέγοντας: «23 χρόνια μετά, με τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που συνέβησαν και τα νέα ψηφιακά μέσα, βασικός άξονας των δράσεων και των προσπαθειών μας στον χώρο του βιβλίου και της ανάγνωσης παραμένει η συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων στα πολιτιστικά αγαθά. Οι ανισότητες στη μάθηση, στην εκπαίδευση, στη δωρεάν πρόσβαση στην ανάγνωση βιβλίων δεν είναι ανεκτές. Όλα τα παιδιά από τρυφερή ηλικία πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη τη δυνατότητα συμμετοχής στον κόσμο των βιβλίων».

Οι Ομάδες και οι Λέσχες Ανάγνωσης έχουν πολλά να προσφέρουν στον διάλογο για τους χώρους Βιβλίου και Πολιτισμού. «Μας ενδιαφέρει η διάρκειά τους στον χρόνο, η εμπειρία τους, η σύστασή τους, η δικτύωση τους, η σχέση τους με την τοπική κοινότητα, η ένταξή τους σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο ρόλος που μπορούν να παίξουν σήμερα»  κατέληξε η υπουργός.

naftemporiki.gr