Skip to main content

Στην ταινία «Spotlight» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Το θρίλερ τού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού Τομ Μακάρθι, «Spotlight», απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην 88η τελετή απονομής που έλαβε χώρα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας).

H ταινία αποτυπώνει την ιστορία τής – βραβευμένης με Πούλιτζερ – μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας Spotlight της εφημερίδας Boston Globe, που, το 2002, σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις ΗΠΑ, βρίσκοντας το θάρρος να αποκαλύψει ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της παντοδύναμης Καθολικής Εκκλησίας, στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς, και δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερα από 30 χρόνια, μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος. 

Βασισμένο σε πραγματικά συνταρακτικά γεγονότα, το πολυβραβευμένο θρίλερ τού Τομ Μακάρθι, με τους  Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Στάνλεϊ Τούτσι και τους Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι και Μπίλι Κρούνταπ, ήταν υποψήφιο σε έξι κατηγορίες.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο 52χρονος Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «The Revenant». Ωστόσο, ο Μεξικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός δεν κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τον μεγάλο νικητή των Όσκαρ να έχει και υποψηφιότητα στην κατηγορία Σεναρίου.

Η ταινία «Mad Max: Ο δρόμος της οργής», η μεγάλη επιστροφή του Τζορτζ Μίλερ, με τον Τομ Χάρντι και τη Σαρλίζ Θερόν, σάρωσε στις λεγόμενες τεχνικές κατηγορίες κερδίζοντας έξι βραβεία. Η μόνη ταινία που κατάφερε να σταματήσει την ξέφρενη πορεία του ήταν το βρετανικό ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας του Άλεξ Γκάρλαντ,  «Ex Machina», το οποίο κέρδισε στην κατηγορία των Οπτικών Εφέ.

Ερμηνείες

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία «The Revenant». Ο 41χρονος Αμερικανός ηθοποιός ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας και τον συμπρωταγωνιστή του Τομ Χάρντι και επανέλαβε το μήνυμά του κατά της κλιματικής αλλαγής. «Ας μην έχουμε τον πλανήτη δεδομένο, εγώ δεν έχω την αποψινή βραδιά δεδομένη» είπε ο Ντι Κάπριο εμφανώς συγκινημένος.

Η 26χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο δράμα του Λένι Άμπραχαμσον, «Room», το οποίο βασίζεται στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Έμα Ντόναχιου.

Στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου η 27χρονη Αλίσια Βικάντερ, από τη Σουηδία, απέσπασε το βραβείο για την ερμηνείας της στο «The Danish Girl» του Τομ Χούπερ ο οποίος μετέφερε στον κινηματογράφο το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Έμπερσχοφ, που αφηγείται μια εκδοχή της συγκλονιστικής ιστορίας του Άιναρ Βέγκενερ, γνωστού ως Λίλι Έλμπε, την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας την κοινωνία της Κοπεγχάγης του 1926.

Τέλος, έκπληξη σημειώθηκε στο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τον ρόλο του στη «Γέφυρα των Κατασκόπων»,του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα. Ο 56χρονος Βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας, άφησε εκτός βραβείων τον Σιλβέστερ Σταλόνε που ήταν υποψήφιος για την ερμηνεία του στην ταινία «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου».

Παρουσίαση

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν – για δεύτερη φορά στην καριέρα του – ο γνωστός κωμικός  Κρις Ροκ, ο οποίος στην έναρξη της τελετής ανέφερε ότι και φέτος δεν υπάρχουν μαύροι υποψήφιοι. «Καλωσορίσατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς (White People’s Choice Awards)», είπε ο 50χρονος Ροκ, προσθέτοντας: «Αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά».

Από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς η εμφάνιση επί σκηνής του C3PO, του R2-D2 και του ΒΒ-8 από το σύμπαν του «Star Wars», για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συνθέτη Τζον Γουίλιαμς.

Ρεκόρ

Ο 88χρονος Ένιο Μορικόνε έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής Όσκαρ. Αξίζει να αναφέρουμε πως αν και είχε προταθεί έξι φορές για χρυσό αγαλματίδιο δεν είχε κερδίσει ποτέ. Το 2007, ο θρυλικός Ιταλός συνθέτης παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες».

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κέρδισε το πρώτου ‘Οσκαρ για την ερμηνεία του στο «The Revenant», το οποίο απέσπασε ακόμη δυο μεγάλα βραβεία, σημειώνοντας αξιοζήλευτα ρεκόρ. Ο διευθυντής φωτογραφίας Εμανουέλ Λουμπέζκι κέρδισε το τρίτο του συνεχόμενο Όσκαρ, μετά το «Gravity» και το «Birdman», ενώ ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου έγινε ο τρίτος σκηνοθέτης στην ιστορία που κερδίζει δύο συνεχόμενα Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νικητές

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία ιρλανδικής παραγωγής  «Stutterer», η οποία έχει «άρωμα» Ελλάδας, αφού στη δημιουργική ομάδα συμμετείχε και ο Ελληνοαυστραλός σκηνοθέτης, φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας Μιχάλης Παλαιοδήμος (Michael Paleodimos).

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη ταινία
«Spotlight»

Σκηνοθεσία
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το «The Revenant»

Α΄ Ανδρικός Ρόλος
Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «The Revenant»

Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Μπρι Λάρσον για το «Room»

Β΄Ανδρικός Ρόλος
Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»

Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl»

Κοστούμια
Τζένι Μπίβαν για το «Mad Max: Fury Road»

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
«Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Όνομα» του Ασίφ Καπάντια

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους
«A Girl in the River: The Price of Forgiveness»

Μακιγιάζ και Κομμώσεων
«Mad Max: Fury Road»

Τραγούδι
«Writing’s On The Wall», Τζίμι Νέιπς και Σαμ Σμιθ (Spectre)

Κινούμενων Σχεδίων
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out)

Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους
«Bear Story» (Historia De Un Oso)

Μοντάζ Ήχου
«Mad Max: Fury Road»

Μοντάζ
«Mad Max: Fury Road»

Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
«Mad Max: Fury Road»

Φωτογραφίας
Εμανουέλ Λουμπέζκι για το «The Revenant»

Ηχητικού Μιξάζ
«Mad Max: Fury Road»

Ξενόγλωσση Ταινία
«Son of Saul»

Αυθεντικό Σάουντρακ
Ένιο Μορικόνε για το «The Hateful Eight»
 
Οπτικά Εφέ
«Ex Machina»

Διασκευασμένο σενάριο
«The Big Short»

Αυθεντικό σενάριο
«Spotlight».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]