Skip to main content

Συγκέντρωση ηθοποιών στο υπουργείο Πολιτισμού: Διαμαρτύρονται για την εξίσωση των πτυχίων τους με απολυτήρια λυκείου

Ηθοποιοί και συλλογικότητες αντιδρούν στην απόφαση που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου.

Στο υπουργείο Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν σήμερα, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, ηθοποιοί και συλλογικότητες για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με τα απολυτήρια λυκείου. Ήδη αρκετοί ηθοποιοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το συγκεκριμένο διάταγμα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι οι ηθοποιοί επιθυμούν να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όπως ήταν μέχρι το 2003, οπότε και «μας κατήργησαν αλλά από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας».

Επίσης, οι ηθοποιοί του θιάσου της Κάρμεν Ρουγγέρη στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν μετά το τέλος της παιδικής παράστασης «Οδύσσεια» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κα Ρουγγέρη ανέφερε στο τέλος της παιδικής παράστασης: «Όλοι οι ηθοποιοί μας είναι καλλιεργημένοι, κάνουν τρία χρόνια σπουδές, παίρνουν δίπλωμα και πληρώνουν για αυτό. Όμως ψηφίστηκε ένας νόμος που δεν τον έχουμε καταλάβει ή μάλλον ξέρουμε για ποιον λόγο γίνεται αυτό, υπάρχει αντιπαλότητα με εκείνους που σπουδάζουν θεατρολογία. Έτσι, λοιπόν, ο νόμος που ψηφίστηκε τώρα μας υποβιβάζει όλους τους ηθοποιούς ενώ έχουμε κάνει τρομερές σπουδές και μας βάζει στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό».