Skip to main content

Ο Μαθηματικός Αθανάσιος Φωκάς στη «Συνάντηση»

Η συζήτηση προσεγγίζει τη συνάφεια και τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών επιστημών, αλλά και των επιστημών με τις τέχνες.

Με τον θεωρούμενο ως τον μεγαλύτερο σύγχρονο Έλληνα μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά συνομιλεί η Άντζελα Τσιφτσή  στο Α’ Μέρος της εκπομπής «Συνάντηση», που θα μεταδοθεί σήμερα, Κυ­ριακή 11 Δεκεμβρίου στις 19:00, από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Πρό­κειται για τον πολυβραβευμένο – μεταξύ άλλων με το περίφημο βραβείο Naylor – Ακαδημαϊκό και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος παραχωρεί μια από τις σπάνιες τηλε­οπτικές συνεντεύξεις του.

Με αφορμή το νέο έργο του Αθανάσιου Φωκά «Μονοπάτια Κατανόησης», το οποίο βασίζεται σε 250  βιβλία, η συζήτηση προσεγγίζει τη συνάφεια και τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών επιστημών, αλλά και των επιστημών με τις τέχνες. Το πώς τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Αεροναυπηγική, Μαθηματικά, Ιατρική), στα οποία έχει εντρυφήσει και αριστεύσει ο διαπρεπής καθηγητής, λειτουργούν συνεργατικά, «ξεκουράζοντας» τον εγκέφαλο και ανανεώνοντας τη σκέψη του. Για τη Μέθοδο Φωκά, η οποία λύνει τη φημισμένη εξίσωση Φουριέ, αλλά και σειρά άλλων εξισώσεων με απλούστερο τρόπο. Για το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη λύση ενός  ιστορικού προβλήματος που σχετίζεται με την περίφημη υπόθεση Υπό­θεση Ρίμαν. Την αισθητική, αλλά  και την ηθική των μαθηματικών. Τη δύναμη που ως νέος άντλησε από τις αποτυχίες του.

Ακόμα, στη συνέντευξη γίνονται αναφορές στην πρόσφατη κατάταξη του Αθανάσιου Φωκά ως κορυφαίου μεταξύ των  μαθηματικών που υπηρετούν ή έχουν υπηρε­τήσει στα δυο τμήματα του Πανεπιστήμιου του Cambridge, με βάση τον αντίκτυπο των ερευνη­τικών του εργασιών. Αλλά και στο γεγονός ότι ο επιστημονικός του πατέρας, σπουδαίος μαθη­ματικός και βιολόγος του προηγούμενου αιώνα Ισραήλ Γκέλφαλντ, τον χαρακτήρισε από νωρίς ως αναγεννησιακό επιστήμονα διαβλέποντας την εξέλιξή του.

Την επόμενη εβδομάδα, στο Β’ Μέρος της «Συνάντησης» με τον Αθανάσιο Φωκά,  η συζή­τηση γίνεται πιο προσωπική. Μεταξύ άλλων η Άντζελα Τσιφτσή  συνομιλεί μαζί του για την Κεφαλλονιά όπου γεννήθηκε και τις αλλαγές στον χαρακτήρα του από εξωστρεφής που ήταν νεότερος σε εσωστρεφή, καθώς περνούν τα χρόνια. Τις επιρροές από την οικογένεια. Τον -αριστερών πεποιθήσεων και μεγάλης κοινωνικής προσφοράς- πατέρα του, που διέθετε σπάνια φωνή τενόρου. Τη σχέση του με τον αδελφό του. Τον ευσεβή, χαμηλών τόνων, αλλά υψηλής πίστης και αφοσίωσης στους ανθρώπους και την εκκλησία, Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλλο­νιάς Γεράσιμο Φωκά.

Ο Καθηγητής Αθαν. Φωκάς είναι Μαθηματικός, Αεροναυπηγός, Ιατρός. Μεταξύ πολλών άλλων βραβείων και διακρίσεων είναι κάτοχος του Naylor Prize για το 2000 (ο Stephen Hawking το έλαβε το 1999).

«Συνάντηση»
Κυριακή 11/12 στις 19:00 και σε επανάληψη τη Δευτέρα 12/12 στις 22:00
στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων