Skip to main content

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

Τον Μπρους Λι θα υποδυθεί ο γιος του σκηνοθέτη

Ο Ταϊβανέζος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Ανγκ Λι ετοιμάζεται να μεταφέρει την ιστορία της ζωής του Μπρους Λι στη μεγάλη οθόνη. Ο 68χρονος, βραβευμένος δυο φορές με Όσκαρ, δημιουργός επέλεξε τον δικό του γιο, Μέισον Λι, να ενσαρκώσει τον θρύλο των πολεμικών τεχνών.

«Δεν ήταν αποδεκτός ως πλήρως Αμερικανός ούτε ως πλήρως Κινέζος, όμως ο Μπρους Λι ήταν μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης που εισήγαγε το κινέζικο Κουνγκ Φου στον κόσμο, ένας επιστήμονας της μάχης και ένας εμβληματικός καλλιτέχνης που έφερε επανάσταση τόσο στις πολεμικές τέχνες όσο και στον κινηματογράφο δράσης», δήλωσε ο Ανγκ Λι.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να διηγηθώ την ιστορία αυτού του λαμπρού, μοναδικού ανθρώπου που λαχταρούσε να ανήκει, διέθετε τρομερή δύναμη και που, μέσα από ακούραστη σκληρή δουλειά, έκανε τα ακατόρθωτα όνειρα πραγματικότητα», τόνισε. Η ζωή του Μπρους Λι είχε προηγουμένως παρουσιαστεί στην ταινία «Dragon: The Bruce Lee Story» του 1993, με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Σκοτ Λι.

Ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα

Ο Μπρους Λι (πραγματικό όνομα: Λι Τζουν-φαν) ήταν Αμερικανός – με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ – ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, φιλόσοφος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών Κινεζικής καταγωγής. Καταγόταν από το Χονγκ Κονγκ, ενώ αργότερα πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Υπήρξε ο ιδρυτής της πολεμικής τέχνης Τζιτ Κουν Ντο. Διεθνώς είναι αναγνωρισμένος ως ο κορυφαίος δάσκαλος πολεμικών τεχνών του 20ού αιώνα. Το γεγονός ότι έπαιξε σε έξι κινηματογραφικές ταινίες, τον καθιέρωσε στην συνείδηση του κόσμου ως διαχρονικό πρότυπο, όντας ένας από τους επιτυχέστερους ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Φιλοσοφία

Ο Λι έμεινε γνωστός για τις πολεμικές του τέχνες, παρ’ ολ’ αυτά είχε σπουδάσει δράμα και φιλοσοφία ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ήταν μορφωμένος και είχε μια τεράστια προσωπική βιβλιοθήκη. Τα βιβλία του περιέχουν πληροφορίες για τις πολεμικές τέχνες, καθώς και φιλοσοφία (και κυρίως φιλοσοφία πάλης), που του διαμόρφωσαν τις φιλοσοφικές του αντιλήψεις και ιδέες, τις οποίες εξέφραζε τόσο εντός όσο και εκτός των κύκλων των πολεμικών τεχνών. Η εκλεκτή φιλοσοφία του αντανακλά συνήθως τις πεποιθήσεις της πάλης, αν ισχυρίζονταν. ότι οι πολεμικές τέχνες του ήταν μόνο μια αλληγορία για τέτοιες διδασκαλίες. Πίστευε ότι κάθε γνώση οδηγούσε τελικά στην αυτογνωσία, και έλεγε ότι η μέθοδος των πολεμικών τεχνών ήταν τελικά η έκφραση του ανθρώπινου σώματος. Από την άλλη πλευρά, η φιλοσοφία Λι ήταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αντίθετη με τη κοσμοθεωρία που υποστηρίζεται από τον Κομφουκιανισμό. Ο Τζον Λιτλ υποστηρίζει ότι ο Λι ήταν άθεος. Όταν ρωτήθηκε σε τηλεφωνική συνέντευξη το 1972 για το ποια θρησκεία ακολουθούσε εκείνος απάντησε: «σε απολύτως καμία». Όταν ξαναρωτήθηκε το 1972 για το αν πιστεύει στον θεό, εκείνος απάντησε: «Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν πιστεύω καθόλου».

«Αν αγαπάς την ζωή μην χάνεις χρόνο, γιατί ο χρόνος είναι ένα συστατικό της ζωής.»
Μπρους Λι

Ο θάνατός του

Στις 10 Μαΐου του 1973, ο Λι κατέρρευσε κατά τα γυρίσματα της ταινίας «Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ», της Γκόλντεν Χάρβεστ στο Χονγκ Κονγκ. Υποφέροντας απο πονοκεφάλους και σπασμούς, οδηγήθηκε αμέσως στο Βαπτιστικό Νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ, όπου εκεί οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό οίδημα. Έτσι, οι γιατροί του χορήγησαν μαννιτόλη ώστε να αποφευχθεί το πρήξιμο. Τελικά ο πονοκέφαλος και το εγκεφαλικό οίδημα, από την πρώτη του κατάρρευση, τον οδήγησε σε μια επανάληψη της πρώτης με αποτέλεσμα τον θάνατό του.