Skip to main content

Έκθεση για την ιστορία της Βενετίας στον Μεσαιωνικό πύργο των Ροβιών

Την τιμητική του είχε ο επιβλητικός Mεσαιωνικός πύργος, στις Ροβιές, στη βόρεια Εύβοια ανοίγοντας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα τις πόρτες του.

Στον ιστορικό πύργο φιλοξενήθηκε η περιοδεύουσα έκθεση του βραβευμένου Ιταλού εικονογράφου Lycio Schiavon με αφορμή τα 1600 χρόνια Βενετσιάνικης ιστορίας.

Η έκθεση, με τίτλο LEVANTE, από την Βενετία στην Ελλάδα αποτελείται από εντυπωσιακές αφίσες στις οποίες αποτυπώνεται η ιστορία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα έργα ξεχωρίζει το πορτραίτο μίας κυράς της βόρειας Εύβοιας, της Petronilla de Tocco η οποία κόντρα στα δεδομένα της εποχής (14ος – 15ος αιώνας) κατάφερε να γίνει μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Μεσογείου.

Στα εγκαίνια μίλησαν ο καταγόμενος από τις Ροβιές, ερευνητής Δημήτρης Γεωργίου, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας κ. Koneri, ο εντεταλμένος σύμβουλος επί των πολιτιστικών του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Σταύρος Κουτσουράς, και ο Ιταλός δημοσιογράφος Patrizio Nossirio του πρακτορείου ANSA.

Η καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου μύησε επίσης τους παραβρισκόμενους στην τρόπο γραφής και επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, χρησιμοποιώντας μελάνι και φτερό.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας και του ΕΟΤ, θέλοντας να δείξει την ιστορική και διαχρονική σύνδεση Ελλάδας και Βενετίας.

Γιάννης Φαφούτης