Skip to main content

Μύθοι πιο πειστικοί από την απίστευτη πραγµατικότητα

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Το βιβλίο «Η ευφράδεια της σαρδέλας – Απίστευτες ιστορίες του υποβρύχιου κόσμου» του Μπιλ Φρανσουά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αγγελικής Τσέλιου.

Κι αν γινόταν ν’ ακούσουμε κάτω από το νερό; Κι όμως· μέσα στον «κόσμο της σιωπής» τους τα ψάρια μιλούν… Kι έχουν, μάλιστα, πολλά να µας πουν! Επιστήμονας, ειδικός της θαλάσσιας ζωής, ο Φρανσουά, µε απλότητα και χιούμορ, µας παίρνει μαζί του για να συναντήσουμε τις φάλαινες μουσικούς ή τον μπακαλιάρο που ανακάλυψε την Αμερική, δίνει τον λόγο στη σαρδέλα αλλά και στον κόκκινο τόνο, µας προσφέρει την ευκαιρία να ακούσουμε τι λέει ο ιππόκαμπος και πώς τραγουδούν τα χτένια του Ατλαντικού.

«Η κοινωνία φιμώνει τις ιστορίες των ψαριών, όπως φιμώνει και τους ανθρώπους. Από την πολλή αδιαφορία, έχουμε καταντήσει εσωστρεφείς.  Η πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε μας υπερβαίνει, όλοι μας τρέχουμε πίσω από τον χρόνο χωρίς να μπορούμε να σταματήσουμε. Ο συσκευασμένος ξαλμυρισμένος βακαλάος στον διάδρομο με τα κατεψυγμένα μοιάζει με τα πλήθη των γραβατωμένων στελεχών στις πολυεθνικές. Του έχουν φορέσει ένα κοστούμι, ένα περιτύλιγμα με ψεύτικα χρώματα. Όπως τα στελέχη,  θα χρειαστεί να παίξει κι αυτός έναν ρόλο που δεν τον έχει επιλέξει. Και κανείς δε θα έρθει να τον ρωτήσει από πού έρχεται, ποιος είναι, να τον κάνει να μιλήσει και να τον ακούσει».

Μύθοι, ιστορίες και επιστημονικές ανακαλύψεις, σε µια ονειρική καταβύθιση στον αθέατο υποβρύχιο κόσμο, που προκαλεί θαυμασμό και σεβασμό. Φωτισμένο από τις φθορίζουσες μέδουσες µε τα αόρατα χρώματα, το βιβλίο αυτό είναι µια κατάδυση στα βάθη της Επιστήμης και της Ιστορίας, µε τρόπο που δείχνει πως οι μύθοι συχνά είναι πιο πειστικοί από την απίστευτη πραγματικότητα.