Skip to main content

Η ταινία «Birdman» θριάμβευσε στα ανεξάρτητα βραβεία Spirit

Η μαύρη κωμωδία «Birdman», του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, κέρδισε τρία ανεξάρτητα βραβεία Spirit, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου της καλύτερης ταινίας και του βραβείου για τον πρώτο ανδρικό ρόλο, που κέρδισε για την ερμηνεία του ο Μάικλ Κίτον.

Στην υπόθεση του «Birdman», το οποίο ήδη έχει αποσπάσει δύο Χρυσές Σφαίρες και είναι  υποψήφιο για εννέα Όσκαρ, ένας πρώην σταρ υπερηρωικών ταινιών, αντιμέτωπος με καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά προβλήματα, ανεβάζει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ένα απαιτητικό δράμα στο Μπρόντγουεϊ. Πρόκειται για μια  πρωτότυπη ως σύλληψη και εντυπωσιακότατη ως εκτέλεση (γυρισμένη σαν ενιαίο μονοπλάνο) σάτιρα της showbiz. Η ταινία αποτελεί συνέχεια άλλων ταινιών μεγάλου μήκους του Ινιάριτου: «Χαμένες Αγάπες», «21 γραμμάρια», «Βαβέλ» και «Biutiful».

Η ταινία «Whiplash» κέρδισε δύο βραβεία, ενώ το πολιτικό δράμα «Selma» έφυγε από τα ανεξάρτητα βραβεία με… άδεια χέρια. Η ταινία «Boyhood», που έχει προταθεί για έξι υποψηφιότητες στα Όσκαρ, κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και του καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Πατρίσια Αρκέ.

Η Τζούλιαν Μουρ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ηθοποιού για την ενσάρκωση του ρόλου μιας γυναίκας που πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στην ταινία «Still Alice».

Η 30η τελετή των ετήσιων βραβείων Spirit  τιμά τα καλύτερα κινηματογραφικά επιτεύγματα, σε ταινίες των οποίων το κόστος παραγωγής είναι κάτω από 20 εκατομμύρια δολάρια. Συχνά, τα ανεξάρτητα βραβεία Spirit είναι «τροχιοδεικτικά» των νικητών των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής Ακαδημίας του Κινηματογράφου.

Οι κανόνες για να συμμετέχει μια ταινία στα βραβεία είναι αυστηρά επικεντρωμένοι στο κόστος παραγωγής της. Έτσι, πολλές ταινίες από τα φαβορί των Όσκαρ απουσίασαν. Για παράδειγμα τα «The Theory of Everything», «Into the Woods», «Foxcatcher», «Gone Girl», «Interstellar».

naftemporiki.gr