Skip to main content

Ελβετία: Στο φως, μία από τις τελευταίες ρωμαϊκές αρένες που κτίστηκαν

Τα ερείπια της τελευταίας ρωμαϊκής αρένας μονομάχων που κτίστηκε ποτέ αποκαλύφθηκαν στην Ελβετία, τον Δεκέμβριο,  στο πλαίσιο εργασιών  κατασκευής ενός νέου σκάφους για τον κωπηλατικό όμιλο της Βασιλείας, δίπλα στον ποταμό Ρήνο.

Το ωοειδές αμφιθέατρο, που βρέθηκε στη θέση ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου που χρησιμοποιήθηκε στην ύστερη αρχαιότητα, χρονολογείται στον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται  για τη νεότερη αρένα του είδους της και το στιλ κατασκευής της είναι παρόμοιο με εκείνο που κατασκευάστηκε κοντά στο τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το αμφιθέατρο στο οποίο γίνονταν μονομαχίες ανακαλύφθηκε στο Kaiseraugst, έναν δήμο που ονομάστηκε από την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Augusta Raurica. Βρίσκεται στο καντόνι του Aargau, μια κοινότητα, περίπου, 45 μίλια ανατολικά της Ζυρίχης, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία –κάτι που φανερώνει και την μεγάλη έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Μια ένδειξη που τοποθετεί  τη χρονολόγηση του αμφιθεάτρου στον τέταρτο αιώνα,  είναι ένα νόμισμα που βρέθηκε, το οποίο κόπηκε μεταξύ του 337 και 341 μ.Χ.. Αυτό που βρέθηκε και δείχνει τι υπήρχε εκεί είναι δύο μεγάλες πύλες με κατώφλια από μεγάλους ογκόλιθους από ψαμμίτη, εσωτερικούς τοίχους σοβατισμένους και σημάδια από ξύλινες κερκίδες. Ανάμεσα στις κερκίδες βρέθηκε και ένας ξύλινος στύλος που προσδιόριζε τη θέση μιας κερκίδας Ρωμαίου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το αμφιθέατρο έχει διαστάσεις περίπου 164 πόδια επί 131 πόδια και είναι μία από τις τρεις ρωμαϊκές αρένες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή. Το φρούριο Rauracense, υπήρξε ένας σημαντικός οικισμός με στρατιωτική λειτουργία στα ρωμαϊκά σύνορα, αλλά και διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η αρένα μπορεί να ήταν μια από τις τελευταίες που χτίστηκαν πριν από την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην Ελβετία έχουν ανακαλυφθεί συνολικά οκτώ αρχαία ρωμαϊκά αμφιθέατρα -όπου το κοινό παρακολουθούσε, συνήθως, αγώνες μονομάχων, αρματοδρομίες, μάχες ζώων και εκτελέσεις.

Η εύρεση αρχαίων ρωμαϊκών αμφιθεάτρων δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι με τόσο πρόσφατη ηλικία.