Skip to main content

Μενδώνη για Λιγνάδη : Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επώνυμες καταγγελίες

«Το ελληνικό #metoo έρχεται με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Είναι υγιές που συμβαίνει αυτό, κάποτε το απόστημα πρέπει να σπάσει» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, τονίζοντας ότι οι αποκαλύψεις από τη Σοφία Μπεκατώρου άνοιξαν τον δρόμο για να μιλήσουν άντρες και γυναίκες που έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί.

Λίγες ώρες μετά την είδηση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η υπουργός Πολιτισμού, ανέφερε: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης μου έστειλε την παραίτησή του η οποία κι έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες.

Γιατί, μέχρι σήμερα, κάποια καταγγελία επώνυμη δεν υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, ο καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες. Επαναλαμβάνω ότι για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει».

Η υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν στις Μαρτίου του 2021. Μίλησε ακόμη για το έργο του Πικάσο, που έχει κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη, λέγοντας ότι έχει φτάσει η στιγμή που κάπου αυτός ο πίνακας θα βγει και θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να τον εντοπίσουν. Τα έργα στο Τατόι έχουν δρομολογηθεί, υπάρχει καθημερινή πρόοδος, είπε ακόμη η κα Μενδώνη. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το 2023 το κτήριο του Ανακτόρου και άλλα κτήρια θα έχουν αποκατασταθεί, υπογράμμισε, ενώ προσδιόρισε την παράδοση του χώρου για το 2025-2026.

ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Πολιτισμού να δώσει εξηγήσεις

Η υπουργός Πολιτισμού «οφείλει να δώσει εξηγήσεις» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «την περασμένη εβδομάδα η κα Μενδώνη έσπευσε να διαψεύσει ως αναξιόπιστο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που εμφάνιζε τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου να τελεί υπό παραίτηση. Χθες όμως ο ίδιος παραιτήθηκε, χωρίς να εξηγεί το γιατί».

Αναφέρει ότι «η κα Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις» και ρωτά συγκεκριμένα: «Ποιος ο λόγος παραίτησης του εκλεκτού του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Ποιος ο λόγος που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια έκανε διαψεύσεις;».

«Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Όταν δε συνδέεται και απόπειρα συγκάλυψης, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι συνενοχή», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον πραγματικό λόγο της παραίτησης Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, ζητά με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ 25. Το ερώτημα που θέτει το ΜέΡΑ 25 προς την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη είναι:

«Κυρία Μενδώνη, θα ανακοινώσετε τον πραγματικό λόγο παραίτησης του κυρίου Λιγνάδη που μέχρι και σήμερα καλύπτατε; Τι σας συμβουλεύει η Εκπρόσωπος (άκρας του) Τάφου (σιωπής);»

naftemporiki.gr