Skip to main content

Λίνα Μενδώνη: «Το ΕΣΠΑ θα ξαναφτάσει στην απορροφητικότητα που πρέπει να έχει»

«Όλα είναι θέμα συντονισμού. Πώς, δηλαδή, συντονίζεις τις υπηρεσίες μεταξύ τους και το ΥΠΠΟΑ με τους άλλους φορείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ενόψει των εορτών, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η κα Μενδώνη, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι στο συμβούλιο το μόνο κομμάτι που αφορούσε το ΥΠΠΟΑ ήταν το θέμα των ΕΣΠΑ, όπου διαπιστώθηκε «αυτό που είχαμε διαπιστώσει κι εμείς: η χαμηλή απορροφητικότητα», η οποία, μετά από όσα έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο εξάμηνο, βρίσκεται στο 15% περίπου.

Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά, κυρίως, εντάξεις έργων που δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό προϋπολογισμό, δίνοντας το παράδειγμα της αναβάθμισης του παλιού Μουσείου Ακρόπολης, που εντάχθηκε με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα το έργο θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν θα μείνουν ημιτελή έργα. Το ΕΣΠΑ θα ξαναφτάσει στην απορροφητικότητα που πρέπει να έχει» με τρέξιμο και καλό συντονισμό.

Η συζήτηση περιστράφηκε, επίσης, γύρω από θέματα που θα απασχολήσουν τον πολιτισμό το 2020, όπως τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που θα γίνουν στα τέλη του Φεβρουαρίου, καθώς και το άνοιγμα του «Ακροπόλ» που αναμένεται να συμβεί εν μέρει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε και θα νομοθετηθεί ο φορέας και όλο το πλαίσιο λειτουργίας του. Όσον αφορά την Ακρόπολη, το αναβατόριο προχωρεί (την αυξημένη τουριστική περίοδο αναμένεται να λειτουργεί) και ακολουθεί ο φωτισμός. «Στην Ακρόπολη γίνεται ένα σύνολο παρεμβάσεων», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, αναφέροντας ότι τελειώνει η διαδικασία της αντικεραυνικής προστασίας, γίνονται όλες οι ενέργειες συντήρησης για το παλιό Μουσείο Ακρόπολης, ενώ υπάρχει μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, καθώς και για το «συμμάζεμα» των καλωδίων.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι αυτές τις μέρες θα ανακοινωθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής, ενώ για το έργο στην Εθνική Πινακοθήκη το οποίο, όπως τονίστηκε, αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα στη χρηματοδότηση και στον συντονισμό, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια τα χρήματα να εξασφαλιστούν από εθνικούς πόρους και χορηγίες. «Η Πινακοθήκη θα τελειώσει όλη μαζί, κτήριο και συλλογές, τον Μάρτιο του 2021», είπε, μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη.