Skip to main content

Παραγωγή γραμματοσήμων με εικαστικές διαστάσεις

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), στο πλαίσιο της συνεργασίας για την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού στην πόλη των Αθηνών, διοργανώνουν έκθεση για τον τρόπο παραγωγής γραμματοσήμου, με θέμα: «Γράμματος Σήμα: Μυρσίνη Βαρδοπούλου, 1995 – 2014», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η Μυρσίνη Βαρδοπούλου, καταξιωμένη ζωγράφος και χαράκτρια, που ασχολείται επί σειρά ετών με τον σχεδιασμό και την παραγωγή του ελληνικού γραμματοσήμου, παρουσιάζει στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου το έργο της. Προσχέδια, σχέδια, υδατογραφίες και τα γραμματόσημα στην τελική τους μορφή αποτελούν τον κορμό της έκθεσης, που πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με την τεχνική παραγωγή του γραμματοσήμου.

Τα έργα της έκθεσης διακρίνονται για την ευαισθησία της καλλιτέχνιδας, το απαράμιλλο σχέδιο, τις εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής υδατογραφίες, για τις οποίες, όπως και για τα ίδια τα γραμματόσημα, χρησιμοποιείται όλη η χρωματική κλίμακα. Διακρίνεται ιδιαίτερη αγάπη στα κίτρινα – καφέ και στις αποχρώσεις του γαλάζιου, του κόκκινου και του μωβ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυριαρχεί το μαύρο, αλλά κατά κανόνα, τα χρώματα είναι ζωηρά, φωτεινά, αναδεικνύοντας τα γραμματόσημα σε έργα τέχνης. Τα έργα της Μυρσίνης Βαρδοπούλου, που πλαισιώνουν την έκθεση, έχουν θέματα επιλεγμένα από τις ιστορικές στιγμές της Ελλάδος, αλλά και από το περιβάλλον ή την καθημερινότητα.

Διακρίνονται θεματικές ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν: αθλητικά γεγονότα, Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδικές αναμνηστικές εκδόσεις EUROPA, ιστορικά γεγονότα, ειδικές εκδόσεις Αγίου Όρους, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ειδικές κατασκευές, τουριστικές εκδόσεις, ιστορικά πρόσωπα, διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας και διάφορα άλλα θέματα της καθημερινότητας.

Η εικαστικός

Η Μυρσίνη Βαρδοπούλου, επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Ακαδημίας, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1964. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1993, αποφοίτησε από τον τομέα Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και το 2001, από τον τομέα Χαρακτικής. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη δομή και σύνθεση της ματιέρας, υπό την επίβλεψη του πρωτοπόρου ζωγράφου Νίκου Κεσσανλή.

Από το 1995, είναι υπεύθυνη για τη φιλοτέχνηση και επίβλεψη εκτύπωσης των γραμματοσήμων και όλων των φιλοτελικών προϊόντων για τα ΕΛΤΑ. Το έργο της στον χώρο του φιλοτελισμού έχει βραβευθεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πληροφορίες
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5 – 7, Πλατεία Κλαυθμώνος – Αθήνα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου 2015.

naftemporiki.gr