Στα όρια της πόλης, στα όρια της ζωής, στα όρια της ψυχής…..ένας τόπος τόσο άγνωστος αλλά και τόσο γνωστός, που κινείται σε άλλες διαστάσεις και έχει τα δικά του ισοζύγια…Ο λόγος για τον Κεραμεικό. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» επιχειρεί, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ένα οδοιπορικό διαφορετικό από τα άλλα, μία διείσδυση σε έναν κόσμο που έχει τόσα πολλά να πει….
Ο Κεραμεικός υπήρξε το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. Πήρε το όνομά του από τον επώνυμο ήρωα Κέραμο ενώ κατ’ άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες – αγγειογράφοι) και από τα εργαστήριά τους που ήταν αρχικά στη περιοχή αυτή. Ο Κεραμεικός χωριζόταν σε δύο μέρη, στον έσω που είχε οικιστικό χαρακτήρα και στον έξω που είχε ταφικό με τις δύο αυτές περιοχές να χωρίζονται από το Θεμιστόκλειο τείχος.
Στην είσοδο υπήρχε η μεγάλη διπλή πύλη, το «Δίπυλο», στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η αρχαία οδός Πειραιώς, η Ιερά οδός, από και προς την αρχαία Ελευσίνα και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσωτερικά του Διπύλου ξεκίναγε μεγάλη λεωφόρος που διαμέσου της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης.
Οι τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Κεραμεικού χάρις στα κατάλληλα για την κατασκευή αγγείων αργιλώδη εδάφη που περιβάλλουν τον μικροσκοπικό ποταμό Ηριδανό. Ο Ηριδανός, που ρέει σήμερα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είχε εξαφανιστεί επί αιώνες, θαμμένος από επιχώσεις 8-9 μ., έως δηλαδή τη σημερινή στάθμη της οδού Ερμού. Έμεινε θαμμένος μέχρι το 1960 και αποκαλύφτηκε με τις ανασκαφές.
Οι αρχαιότεροι τάφοι χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2700-2000 π.Χ.). Από την υπομυκηναϊκή περίοδο (1100-1000 π.Χ.) και εξής το νεκροταφείο αναπτύσσεται συνεχώς. Κατά τη γεωμετρική (1000-700 π.Χ.) και αρχαϊκή (700-480 π.Χ.) περίοδο οι τάφοι πληθαίνουν, εντάσσονται σε ταφικούς τύμβους ή σημαίνονται με επιτάφια μνημεία. Από την ελληνιστική περίοδο έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (από το 338 π.Χ. έως περίπου τον 6ο αι. μ.Χ.) συνεχίστηκε αδιάκοπα η λειτουργία του νεκροταφείου στον ίδιο χώρο.
Τα «Αρχαία Μονοπάτια» είναι μία εναλλακτική ομάδα δράσης με κοινωνικό χαρακτήρα και με τη φιλοδοξία, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην άθληση, ώστε ο νους και το σώμα να συμπορεύονται, όπως ακριβώς πρέσβευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Όταν κάποιος νοιώθει καλά με το σώμα του, είναι περισσότερο απελευθερωμένος να συντονίσει το μυαλό του και να σκεφθεί.
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» οργανώνει περιήγηση στον Κεραμεικό με θέμα «Η πύλη ανάμεσα στους ζωντανούς και τους νεκρούς».
Πληροφορίες
Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Ραντεβού στις 11 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6979566474
naftemporiki.gr