Skip to main content

59ο ΦΚΘ: «Κλέφτες καταστημάτων» ανοίγουν την αυλαία

Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ),  το οποίο περιλαμβάνει συνολικά προβολές 253 ταινιών -164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους-  στο πλαίσιο όλων των τμημάτων – αφιερωμάτων, θα ανοίξει αυλαία την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου στο «Ολύμπιον», με την ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες που θα προβάλουν τις ταινίες και θα φιλοξενήσουν κινηματογραφιστές, κριτικούς και σινεφίλ -εκτός από το «Ολύμπιον»- είναι οι: «Παύλος Ζάννας», οι αίθουσες του Λιμανιού -«Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»-, το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα κλείσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με το καθηλωτικό «Girl» του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ –που απέσπασε βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Η «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία» (Caritas Romana), ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ.

Ο Ρωμαίος ιστορικός Βαλέριος Μάξιμος, το 31 μ.Χ. κατέγραψε το πώς μια κόρη μπήκε στη φυλακή και θήλασε τον πατέρα της, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία. Η σπαρακτική αυτή ιστορία που είναι γνωστή ως Caritas Romana (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) και τα εκατοντάδες έργα τέχνης που την αναπαριστούν, χρησιμοποιήθηκαν ως πυξίδες για την αναζήτηση, ταξινόμηση και ερμηνεία των 15 ταινιών του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, το οποίο επαναφέρει ένα -σχεδόν ξεχασμένο- θέμα των εικαστικών, το οποίο υποβλήθηκε, ανά τους αιώνες, σε πολλαπλές και αντικρουόμενες ερμηνείες, και το επανεξετάζει.

«Η ύψιστη αυτή πράξη ευσπλαχνίας δεν είναι μόνο οικογενειακή αλληλεγγύη, αλλά και γενναία πολιτική πράξη που εγκαθιδρύει νέες κοινωνικές σχέσεις και πολιτισμικά σύμβολα» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού
«Διαβολόψαρο» του Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ (Ταϊλάνδη), «Διακοπές» της Ιζαμπέλα Έκλεφ (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), «Εμείς τα ζώα» του Τζερεμάια Ζέιγκαρ (ΗΠΑ), «Ισόβιοι δεσμώτες» του Άρον Σίμπεργκ (ΗΠΑ),  «Μεϊλί» του Ζου Ζου (Ταϊβάν), «Σόκρατες» του Άλεξ Μοράτο (Βραζιλία), «Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ (Γαλλία, Κατάρ), «Ο ένοχος» του Γκούσταβ Μίλερ (Δανία), «Οι θεριστές» του Ετιέν Καλός (Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Νότια Αφρική),  «Όλα καλά» της Εύα Τρόμπις (Γερμανία), «Ρέι & Λιζ» του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο), «Pearl» της Έλσα Αμιέλ (Γαλλία) και οι τρεις ελληνικές: «The waiter» του Στηβ Κρικρή, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη και «Η δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ.

Οι ταινίες του τμήματος γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους Έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Ελληνικός κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ υποδέχεται 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, από τις οποίες οι 12 παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες θα προβληθούν στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», ενώ 5 έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.

Επιπλέον, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Αφιερώματα

Το Φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών, την Ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, τους εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που θα καταφθάσουν στη Θεσσαλονίκη από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας. 

Στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστεί εκ νέου το queer ελληνικό σινεμά, με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας, θα φωτιστούν οι δουλειές των πρωτοπόρων σκηνοθετών του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), ενώ θα διερευνηθούν οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Αγορά

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος πρεσβευτής της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται στη διοργάνωση, και θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]