Skip to main content

Βjörk & Arca : Μουσική συνεργασία και φωτογράφηση από διαφορετικές χώρες λόγω κορωνοϊού

Με μία ιδιαίτερη ανάρτηση στο Instagram, η Βjörk ανακοίνωσε την τελευταία μουσική της σύμπραξη με την DJ, μουσική παραγωγό και τραγουδίστρια Arca.   

Για την 40ή επέτειο του περιοδικού i-D, η Βjörk και η Arca φωτογραφήθηκαν από διαφορετικές χώρες σε μία «εξ αποστάσεως κοινή φωτογράφιση», ανταλλάζοντας προσωπικά γράμματα για την οικογένεια, την σχέση τους και το μουσικό κομμάτι που συνέθεσαν από κοινού.   

Η Ισλανδή έχει συνδέσει το όνομά της με πολλά είδη μουσικής – από την πειραματική έως την ποπ και από την αβάν-γκαρντ ως την τριπ χοπ, την τζαζ, την ambient και την ηλεκτρονική.  

«Με περηφάνια μοιράζομαι μαζί σας, εδώ, φωτογραφίες και κάποια λόγια από εμένα και την Arca, με την οποία είχα μία από τις πιο μαγικές μουσικές συνεργασίες της ζωής μου» γράφει η 55χρονη μουσικός και τραγουδίστρια που έχει συνεργαστεί και κατά το παρελθόν με την Arca, η οποία μετρά στα 31 της τέσσερις πολύ ιδιαίτερους δίσκους –«Xen» (2014), «Mutant» (2015), «Arca» (2017) και «Kick I» (2020).  

Τα τελευταία 8 χρόνια, η Arca έχει χαράξει το δικό της μονοπάτι και συχνά αλλάζει μορφές: από γλύπτρια του θορύβου, ντίβα και από φιλόσοφος, DJ, fashion icon, περφόρμερ και ζωγράφος. Αυτό οφείλεται στον μη δυαδικό τρόπο σκέψης της. Στο KiCk i, η Arca ολοκλήρωσε την προσωπική της μεταμόρφωση και ξαναγεννήθηκε ως μία Latinx τρανς γυναίκα.  

«Διστάζαμε να το αποτυπώσουμε αυτό σε μια εικόνα, με κάποιον τρόπο η αποκρυστάλλωση του σε ένα καρέ ήταν τρομακτική, αξεπέραστη απόπειρα να “αιχμαλωτίσουμε” πώς το νιώθαμε στις καρδιές μας», έγραψε η Βjörk.   

«Αλλά νομίζω ότι οι μεγαλοπρεπείς Mert και Marcus το κατάφεραν θεσπέσια, ειδικά επειδή ένας συγκεκριμένος ιός εξασφάλισε ότι θα το κάναμε από τρεις διαφορετικές χώρες. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια της απόστασης και ελπίζω ότι κάτι από το πνεύμα μας είναι “εκεί” και επικοινωνεί μαζί σας. Με αγάπη και ζεστασιά.

Βjörk».