Skip to main content

Νέα πρότυπα γυναικών στις κούκλες Barbie

Τα κοριτσίστικα πρότυπα γυναικών συχνά γίνονται κούκλες. Συνήθως βέβαια είναι σταρ του σινεμά ή του πενταγράμμου. Ενίοτε και αθλήτριες. Όμως τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Η Βρετανίδα δημιουργός εμβολίων για τον κορωνοϊό Σάρα Γκίλμπερτ έχει πολλά επιστημονικά βραβεία στο ενεργητικό της, αλλά τώρα μοιράζεται κάτι κοινό με την Μπιγιονσέ, τη Μέριλιν Μονρόε και την Ελεανόρ Ρούσβελτ: Μια κούκλα Barbie με τα χαρακτηριστικά της.

Η Γκίλμπερτ, μία 59χρονη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συν-δημιουργός του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, είναι μία από τις έξι γυναίκες στον αγώνα κατά του Covid-19 που η εικόνα τους δόθηκε στις νέες Barbie από την κατασκευάστρια παιχνιδιών Mattel.

Η Barbie της Γκίλμπερτ έχει μακριά καστανόξανθα μαλλιά της και φοράει μαύρα γυαλιά, μπλε παντελόνι και λευκή μπλούζα.

«Είναι μια πολύ περίεργη ιδέα να έχεις μια κούκλα Barbie που δημιουργήθηκε κατ ‘ομοίωσή μου», δήλωσε η Γκίλμπερτ σε μια συνέντευξη για τη Mattel.

«Ελπίζω όλο αυτό να γίνει μέρος της νοοτροπίας των κοριτσιών να αρχίσουν να σκέφτονται καριέρα στην επιστήμη».

Μεταξύ των προσώπων που χρησιμοποιεί ως πρότυπα η Mattel είναι η νοσοκόμα έκτακτων περιστατικών Άμι Ο’ Σάλιβαν που αντιμετώπισε τον πρώτο ασθενή με Covid-19 στο νοσοκομείο Wycoff στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και η Όντρεϊ Κρουζ, γιατρός στα επείγοντα στο Λας Βέγκας που καταπολέμησε τις διακρίσεις, σύμφωνα με τη Mattel.

Άλλες κούκλες περιλαμβάνουν την Τσίκα Στέισι Οριούβα, Καναδή ψυχίατρο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που πάλεψε με τον συστηματικό ρατσισμό στην υγειονομική περίθαλψη και τη Βραζιλιάνα ερευνήτρια βιοϊατρικής Ζακλίν Χους ντι Τζίζους, η οποία ηγήθηκε της αλληλουχίας του γονιδιώματος μιας παραλλαγής Covid-19 στη Βραζιλία.

Τέλος, μια κούκλα για την Κίρμπι Γουάιτ, μία γιατρό στην Αυστραλία που πρωτοπόρησε με μία χειρουργική στολή που μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Γκίλμπερτ επέλεξε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό WISE (Women in Science & Engineering), αφιερωμένο στο να εμπνεύσει τα κορίτσια να σκεφτούν μια καριέρα στο STEM, για να λάβει οικονομική δωρεά από την κατασκευάστρια παιχνιδιών.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters