Skip to main content

Η Παραμυθιά Θεσπρωτίας από ψηλά

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα, πλησίον της Εγνατίας οδού, βρίσκεται η πόλη της Παραμυθιάς.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.

Ανατολικά της Παραμυθιάς υψώνεται η οροσειρά Κορύλα, με υψόμτερο 1.658 μέτρων, που αφήνει μόνο ένα στενό πέρασμα προς τον Νομό Ιωαννίνων – τη Σκάλα της Παραμυθιάς.

Η πόλη, σύμφωνα με το epirustravel.eu, είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Εύροιας, την οποία κατέστρεψαν το 551 μ.χ. οι Γότθοι του Τωτίλα.

Πάνω από την πόλη, πολιούχος της οποίας είναι ο Άγιος Δονάτος, στέκεται το Κάστρο της, το οποίο -σύμφωνα με τον ιστότοπο του δήμου Σουλίου– πήρε το όνομα από τη φήμη του Επισκόπου Ευροίας Δονάτου (4ος μ.Χ. αι.), του οποίου ναός υπήρχε μέσα στο Κάστρο.

Κατά τον ιστότοπο του δήμου Σουλίου, η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασίας της πόλης είναι η εξής: Προς το τέλος του 12ου μ.Χ. αιώνα χρονολογείται η ολοσχερής καταστροφή της αξιόλογης πόλης Φωτικής, σε μικρή απόσταση δυτικά του Κάστρου (στη σημερινή θέση Λιμπόνι). Οι κάτοικοί της κατέφευγαν σταδιακά μέσα στο Κάστρο, όπου έχτιζαν τις νέες τους κατοικίες.

Μεγάλο όμως μέρος του πληθυσμού ένιωθε ιδιαίτερη ασφάλεια στο Μοναστήρι της Παναγίας της Παρηγορήτριας που βρισκόταν στα νότια της σημερινής πόλης, όπου βρίσκεται σήμερα η «Μεγάλη Εκκλησιά». Από τη λέξη παρηγορήτρια η οποία στην αρχαία Ελληνική λέγεται «Παραμυθία», επικράτησε η δεύτερη ονομασία.

Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι οι ελιές και το λάδι, κτηνοτροφικά, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από wikipedia, dimossouliou.gov.gr, epirustravel.eu