Skip to main content

Οι βουδιστές γιόρτασαν την ημέρα Βεσάκ

Σε πολλές χώρες οι βουδιστές γιόρτασαν χθες, 26 Μαΐου τα γενέθλια του Βούδα εν μέσω κορωνοϊού. Οι βουδιστές μοναχοί στην Ταϊλάνδη φορούσαν μάσκες κατά την τελετή, όπου άναβαν τα κεριά, ενώ είχαν στηθεί μεγάλες οθόνες ώστε να μπορούν οι οπαδοί να παρακολουθήσουν μέσω της εφαρμογής Zoom την ιεροτελεστία της Ημέρα Βεσάκ. Η γιορτή αφορά τη γέννηση του Βούδα, τη φώτιση και τον θάνατό του. 

Τελετές έγιναν φυσικά και στον ναό Μπορομπουντούρ, τον μεγαλύτερο βουδιστικό ναό στον κόσμο, που βρίσκεται στο Magelang της Κεντρικής Ιάβας στην Ινδονησία.

Τα γενέθλια του Βούδα είναι ένα φεστιβάλ βουδισμού που γιορτάζεται στην πλειονότητα της Ανατολικής Ασίας και της Νότιας Ασίας για τον εορτασμό της γέννησης του πρίγκιπα Σιντάρτα Γκαουτάμα, αργότερα Βούδα Γκουατάμα, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Βουδισμού. 

Σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, ο Γκάουταμα Βούδας γεννήθηκε το 563 π.Χ. στο Λουμπίνι όπου και πέθανε το 483 π.Χ. στο Κουσιναγκάρ. Αν και βασίστηκε σε πέτρινες επιγραφές, η γενέτειρά του θα μπορούσε να ήταν η Οδησσός ή το Ουτάρ Πραντές.
Η ακριβής ημερομηνία των γενεθλίων του Βούδα βασίζεται στα ασιατικά σεληνιακά ημερολόγια. 

Η ημερομηνία για τον εορτασμό των γενεθλίων του Βούδα ποικίλλει από έτος σε έτος στο ημερολόγιο της Δυτικής Γρηγορίας, αλλά συνήθως πέφτει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Στα δίσεκτα έτη μπορεί να γιορτάζεται τον Ιούνιο.

Φέτος στην Κίνα και την Ανατολική Ασία γιορτάστηκε στις 19 Μαΐου, ενώ χθες, 26 Μαΐου, γιορτάστηκε σε Ινδία, Νεπάλ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ινδονησία.

Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, η γέννηση του Βούδα γιορτάζεται ως μέρος του Vesak, ένα φεστιβάλ που γιορτάζει επίσης τη φώτιση και τον θάνατο του Βούδα. Στην Ανατολική Ασία, το ξύπνημα και ο θάνατος του Βούδα θεωρούνται ξεχωριστές αργίες.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters, Wikipedia