Skip to main content

Τι είδε ο Κιμ στη Σιγκαπούρη

Νυχτερινή έξοδο στη Σιγκαπούρη πραγματοποίησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, την παραμονή της συνάντησης κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κιμ δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως ολόκληρη την ημέρα, καθώς παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Saint Regis έως τις 9 το βράδυ τοπική ώρα. Τότε, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εμφανίστηκε στο λόμπι και επιβιβάστηκε στη λιμουζίνα του, συνοδευόμενος, όπως πάντα, από τους σωματοφύλακές του.

Η αυτοκινητοπομπή μετέβη αρχικά στους «Κήπους δίπλα στον Κόλπο» («Gardens by the Bay»), τον υπερσύγχρονο βοτανικό κήπο στον κόλπο της Σιγκαπούρης, που έχει έκταση άνω των 24 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας. Ο Κιμ επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, το θερμοκήπιο, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που τον συνόδευαν ήταν η αδελφή και σύμβουλός του Κιμ Γιο Τζονγκ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βιβιάν Μπαλκρισνάν ανάρτησε στο Twitter μια σελφι που τράβηξε με τον Κιμ κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους, όπου και οι δύο πόζαραν χαμογελαστοί. Μαζί τους και ο υπουργός Παιδείας της Σιγκαπούρης Ονγκ Γε Κουνγκ.

Η επόμενη στάση έγινε στο ξενοδοχείο Marina Bay Sands, το οποίο μοιάζει με μια τεράστια σανίδα του σερφ που είναι καρφωμένη σε τρεις ψηλές στήλες, όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλησε να απολαύσει τη θέα από ψηλά.

Η συνάντηση Τραμπ – Κιμ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στο ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόσα της Σιγκαπούρης, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από την ηπειρωτική χώρα.

Η επιλογή του νησιού έγινε χάρη στη θέση του, αλλά και επειδή μπορεί εύκολα να ελεγχθεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το νησί διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία και γήπεδα του γκολφ, ένα καζίνο και ένα θεματικό πάρκο των Universal Studios. Εκεί διαμένουν μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου σε βίλες αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη μαρίνα του βρίσκονται δεμένα πολυτελή γιοτ.

Πάντως, το νησί έως το 1830 ήταν γνωστό με το όνομα «Πουλάου Μπελακάνγκ Μάτι» που του είχαν δώσει οι αυτόχθονες κάτοικοι, οι Μαλάι. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι σημαίνει αυτό στα αγγλικά, όμως η επικρατέστερη μετάφραση είναι «το νησί όπου ο θάνατος έρχεται από πίσω». Οι ιστορικοί διαφωνούν για την προέλευση του ονόματος, με κάποιους να πιστεύουν ότι έχει ρίζες στα χρόνια της πειρατείας και των λεηλασιών στις γύρω θάλασσες.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το νησί χρησιμοποιήθηκε από τις ιαπωνικές δυνάμεις ως στρατόπεδο για τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους αιχμαλώτους. Οι παραλίες του έγιναν τόπος μαζικών εκτελέσεων με μεγάλο αριθμό Κινέζων με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη να δολοφονούνται με την υποψία ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες κατά των Ιαπώνων.

Το 1972 η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης αποφάσισε να προωθήσει με σειρά επενδύσεων την τουριστική πλευρά του νησιού, δίνοντάς του το όνομα Σεντόσα, που σημαίνει «ειρήνη και ηρεμία». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, DPA, AFP