Skip to main content

Νορβηγία: Απειλείται η «κιβωτός» των σπόρων;

Κρυμμένη μέσα σε ένα βουνό, σε ένα απομακρυσμένο νησί ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ φιλοξενεί σπόρους από όλον τον κόσμο, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Βρίσκεται στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο.

Κατασκευάστηκε το 2008 από τη νορβηγική κυβέρνηση υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που εξαφανιστούν πηγές τροφίμων λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, το τούνελ το οποίο οδηγεί στην κρύπτη πλημμύρισε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες στην Αρκτική αυτόν το χειμώνα έχουν συνδυαστεί με σφοδρές βροχοπτώσεις, αντί για τις συνηθισμένες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα αντέξει η «κιβωτός» από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το νερό της βροχής, το οποίο μπήκε μέσα στο τούνελ, εν συνεχεία μετατράπηκε σε πάγο, τον οποίο πάντως κατάφεραν να σπάσουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, το περιστατικό εγείρει ανησυχία για την ανθεκτικότητα της «κιβωτού».

«Υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων, αλλά τώρα παρακολουθούμε την “κιβωτό” 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε Νορβηγός αξιωματούχος σύμφωνα με τον Guardian, προσθέτοντας: «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε όλους τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε ότι η τράπεζα σπόρων προς σπορά μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Guardian