Skip to main content

Κλασική μουσική και μασάζ για να γίνουν πιο γλυκά τα πεπόνια

Στην Ελλάδα σε λίγο θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πεπόνια, ένα προσιτό οικονομικά και από τα πιο δημοφιλή φρούτα για μικρούς και μεγάλους. Όμως μία ποικιλία της Ιαπωνίας θεωρείται από ένα από τα πιο ακριβά φρούτα στον κόσμο. Οι Μαλαισιανοί αγρότες λένε ότι έχουν βρει τη σωστή σύνθεση θρεπτικών συστατικών και θεραπειών για να καλλιεργήσουν με επιτυχία ιαπωνικά πεπόνια.

Οι αγρότες της μαλαισιανής εταιρείας Mono Premium Melon τρίβουν τακτικά τα πεπόνια με ένα μαλακό πανί ή γάντι, μια πρακτική που ονομάζεται «tama-fuki», λέγοντας ότι έτσι ενισχύουν τη γεύση τους και παίζουν κλασική μουσική με ηχεία στα θερμοκήπια, η οποία πιστεύεται ότι τονώνει την ανάπτυξη.

«Κάθε ιαπωνικό πεπόνι που βλέπετε στο αγρόκτημά μας μοιάζει σχεδόν με ένα έργο τέχνης», δήλωσε ο Σεν Τσενγκ Σιάνγκ, διευθυντής και συνιδρυτής της Mono, στο αγρόκτημα της εταιρείας στην Πουτρατζάγια, διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Από τον περασμένο αιώνα, οι αγρότες στην Ιαπωνία τελειοποιούν την τέχνη της καλλιέργειας αυτών των πεπονιών, τα οποία εκτιμούνται για τη γεύση και το απόλυτο σφαιρικό σχήμα τους, και πωλούνται σε ειδικά καταστήματα ως είδη πολυτελείας.

Προσπαθώντας να φτάσουν αυτήν την ποιότητα, οι αγρότες έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ζεστό και υγρό τροπικό κλίμα της Μαλαισίας, κάτι πολυ διαφορετικό από τις πιο εύκρατες συνθήκες στην Ιαπωνία.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το πότισμα και το λίπασμα γίνονται πολύ σταθερά και με ακρίβεια», δήλωσε ο Σεχ, προσθέτοντας ότι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν περισσότερες από 10 ποικιλίες ιαπωνικού πεπονιού, προτού καταλήξουν στο πλέον κατάλληλο.

Αφού έφεραν τους σπόρους πεπονιού από την Ιαπωνία, οι Μαλαισιανοί αγρότες ταξίδεψαν σε ιαπωνικά αγροκτήματα για να μάθουν τις μεθόδους καλλιέργειας για να δοκιμάσουν να τις αναπαραγάγουν στη Μαλαισία.

Παρά τα εμπόδια, η πρώτη παρτίδα των 200 επιλεγμένων πεπονιών της Mono έχει εξαντληθεί, χάρη κυρίως στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Τα πεπόνια πωλούνται για 168 ρίγκιτ (40,70 δολάρια) το καθένα, περίπου το ένα τρίτο της τιμής των ποικιλιών της Ιαπωνίας.

naftemporiikigr με πληροφορίες Reuters