Η Βουλή της Ιαπωνίας σχεδιάζει να καταπολεμήσει την υπερβολική εργασία με νέους νόμους, που θα… υποχρεώνουν τους υπαλλήλους των εταιρειών να κάνουν διακοπές.
Με την ελπίδα να αποφευχθεί ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η κυβέρνηση της χώρας ζητεί από τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις απαραίτητες για αυτούς άδειες, ώστε να ξεκουράζονται.
Οι εργαζόμενοι στην Ιαπωνία φαίνονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, καθώς το 2013, κατά μέσο όρο, κάθε υπάλληλος πήρε λιγότερες από τις μισές μέρες άδειας, από αυτές που κανονικά δικαιούται.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Yomiuri» και την «Telegraph», η κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι το 2020 οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τουλάχιστον το 70% της άδειάς τους.
Οι Ιάπωνες φαίνεται να εργάζονται εντατικά, με τις εταιρείες να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, ζητώντας από νεότερους υπαλλήλους να πραγματοποιούν μέχρι και 100 ώρες υπερωρία το μήνα.
Πάντως, σε έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Ιαπωνίας, περίπου δύο τρίτα των εργαζομένων δήλωσαν απρόθυμα να πάρουν όλη τους την άδεια, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναστάτωση στους συναδέλφους τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επικαλέστηκαν τον φόρτο εργασίας, ως επιχείρημα για το γεγονός πως δεν ξεκουράζονται αρκετά.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που τόνισαν ότι, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, εκείνοι που επιλέγουν να λείψουν για καιρό από τη δουλειά τους δείχνουν μία έλλειψη δέσμευσης.
Με βάση την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τουλάχιστον 10 ημέρες άδεια με αποδοχές το χρόνο, ενώ κάθε χρόνο που εργάζονται η άδεια που δικαιούνται αυξάνεται κατά μία ημέρα, μέχρι τις 20 ημέρες το χρόνο.
Πάντως, οι θάνατοι που καταγράφονται ως αποτέλεσμα υπερκόπωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους ώστε να εξασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν ακόμα και σε υποχρεωτική άδεια, αν αυτό χρειαστεί, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής.