Skip to main content

Κροατία – Σερβία: Διπλωματία της… σοκολάτας

Προσφέροντας στον Κροάτη ομόλογό του Αντρέι Πλένκοβιτς μία… σοκολάτα, επιχείρησε να βάλει τέλος στην «κρίση της σοκολάτας» ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούκιτς.

Πρόκειται για μία διαμάχη μεταξύ του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ η οποία πυροδοτήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς προσέφερε μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικων δώρων σοκολάτες από τη Σερβία σε μικρά παιδιά από το Ντουμπρόβνικ, κροατική πόλη που σερβικές δυνάμεις είχαν θέσει υπό πολιορκία κατά την διάρκεια του πολέμου 1991-1995.

Η κ. Κιτάροβιτς είχε δεχθεί επικρίσεις για αυτήν την κίνηση, με τους αντιπάλους της να κάνουν λόγο για προσβολή στην μνήμη των Κροατών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε εκείνη τη μάχη.

Η πρόεδρος της Κροατίας ζήτησε εν συνεχεία δημόσια συγγνώμη, με το Βελιγράδι από την πλευρά του να κάνει λόγο για «ακατανόητο ρατσισμό».

Την Τρίτη, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούκιτς, χαμογελώντας, προσέφερε στον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς προϊόντα παραγωγής της χώρας του, ανάμεσα τους και μια σοκολάτα από τη βόρεια Σερβία.

Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφους αν θα δοκιμάσει τη σοκολάτα, ο κ. Πλένκοβιτς απάντησε ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα», με τις δύο χώρες να φαίνεται πως αφήνουν πίσω τους την «κρίση της σοκολάτας»…

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΜΠΕ