Skip to main content

Ένα ελληνικό νησί ανάμεσα στα μέρη με μεγάλο προσδόκιμο ζωής- 4 tips για τη διατροφή 

Τα μυστικά της μακροζωίας.

Ποιος δεν θα ήθελε να «πιάσει» τα 100; Οι άνθρωποι σε πέντε μέρη στον κόσμο τα έχουν σχεδόν καταφέρει. Σύμφωνα με ερευνητές, όσοι ζουν στη χερσόνησο Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, στην πόλη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας, στα νησιά Οκινάουα της Ιαπωνίας, στη Σαρδηνία της Ιταλίας και την Ικαρία μας έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, και συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτές τις περιοχές «μπλε ζώνες».

Με την πρώτη ματιά, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να φαίνονται αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσδόκιμο ζωής επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ορισμένες έρευνες καταλήγουν ότι η γενετική αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της διάρκειας ζωής ενός ατόμου, με τη διατροφή, το περιβάλλον, την άσκηση και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής να αφορούν το υπόλοιπο. Παράλληλα, οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα κι αν δεν έχει ξεκινήσει κάποιος να προσέχει την διατροφή του μέχρι τη μέση ηλικία, εξακολουθεί να μπορεί να εξασφαλίσει μια δεκαετία ή περισσότερο στο προσδόκιμο ζωής.

Η διατροφή από μόνη της δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με το υψηλό προσδόκιμο ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοινότητες όπου καταγράφεται υψηλό προσδόκιμο ζωής, έχουν συνήθως ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, μια αίσθηση σκοπού και μια θετική προοπτική για τη ζωή. Συμμετέχουν επίσης σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και περνούν πολύ χρόνο σε δραστηριότητες που κυμαίνονται από την κηπουρική και τη γεωργία μέχρι τις κοινωνικές συναναστροφές, εξηγεί ο Dan Buettner, συγγραφέας του νέου βιβλίου «The Blue Zones American Kitchen».

Ο Buettner έχει περάσει χρόνια μελετώντας και γράφοντας για τις μπλε ζώνες. Έχει επίσης αναλύσει επιστημονικές μελέτες της διατροφής τους. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι ενώ οι διατροφικές τους συνήθειες είναι διαφορετικές από πολλές απόψεις, διαθέτουν τουλάχιστον τέσσερις κοινούς παρονομαστές:

Λίγα όσπρια κάθε μέρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προκαλεί αίσθημα κορεσμού και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Προστατεύει επίσης από τον καρκίνο και τον διαβήτη και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό, που είναι δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μια χούφτα ξηροί καρποί κάθε μέρα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, και η οποία παρακολούθησε 31.000 μέλη της Εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που έτρωγαν ξηρούς καρπούς όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Βασιλικό πρωινό, πριγκιπικό μεσημεριανό αλλά φτωχικό δείπνο

Οι άνθρωποι στις «μπλε ζώνες» τείνουν να τρώνε τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς μέσα στην ημέρα. Ο Buettner παρατήρησε ότι σε όλες τις περιοχές που μελέτησε όταν οι άνθρωποι έτρωγαν δείπνο, αυτό γινόταν συνήθως αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. «Δεν τρώνε βραδινό αργά και δεν τρώνε πολύ», πρόσθεσε.

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς την ημέρα, χάνουν περισσότερο βάρος και έχουν μεγαλύτερες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα τους και άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες τους αργότερα μέσα στην ημέρα. Επίσης καίνε περισσότερο λίπος και αισθάνονται λιγότερη πείνα.

Γεύμα με την οικογένεια

Στις «μπλε ζώνες» είναι σύνηθες οι οικογένειες να τρώνε τουλάχιστον ένα καθημερινό γεύμα μαζί, συνήθως το μεσημεριανό γεύμα ή το τελευταίο γεύμα της ημέρας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που δίνουν προτεραιότητα στα οικογενειακά γεύματα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα συζυγικής ικανοποίησης. Επίσης, οι γονείς που τρώνε συστηματικά με τα παιδιά τους καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία.