Skip to main content

Ταξίδι στον Γράμο μέσα από 15 φωτογραφίες

Ο τόπος που έχει ταυτιστεί με τον εμφύλιο και την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού έχει τεράστια οικολογική αξία για την περιοχή και «κρύβει» πολλές φυσικές ομορφιές.

Στα σύνορα με την Αλβανία, ο Γράμος είναι όχι μόνο το 4ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά κι ένα από αυτά με μεγάλη ιστορία, αφού είχε το δικό του ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο. Η υψηλότερή του κορυφή είναι η Τσούκα Πέτσικ σε υψόμετρο 2.520 μέτρων και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του, ενώ έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura 2000, όπως και στο διεθνές δίκτυο «Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά».

Το φθινόπωρο σίγουρα του ταιριάζει πολύ, αλλά κάθε εποχή εκεί ψηλά έχει την ομορφιά της, με τις βελανιδιές, τη μαύρη πεύκη και τις οξιές να κυριαρχούν. Ουσιαστικά, ο Γράμος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου και από αυτόν ξεκινούν πολλά υδάτινα ρεύματα, όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας.

Στην περιοχή και συγκεκριμένα στα Λιβάδια Κοτύλης στα 1455 μέτρα υψόμετρο, θα βρείτε και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου λειτουργεί έκθεση ιστορικού περιεχομένου, με μεγάλο μέρος της να είναι αφιερωμένο στον Εμφύλιο Πόλεμο και τη δραματική του κορύφωση, αλλά και έκθεση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, με φωτογραφικό υλικό από τον φυσικό πλούτο του Γράμου.

Διαβάστε περισσότερα